De classicnl zomerfestivalgids 2022

De classicnl zomerfestivalgids 2022

Na twee jaar wachten kunnen we eindelijk weer genieten van klassieke zomerfestivals zonder beperkende maatregelen, op bijzondere locaties in de binnenstad of in de natuur. Hieronder vind je een overzicht van festivals die binnenkort plaatsvinden.
 

Vriendenloterij Zomerconcerten (1 juli – 31 augustus)

Vier de zomer met muziek! En zoek verkoeling in Het Concertgebouw terwijl je hart juist wordt verwarmd. Ook dit jaar kan je weer genieten van tientallen heerlijke concerten in juli en augustus tijdens de VriendenLoterij ZomerConcerten in Het Concertgebouw Amsterdam, van prachtige klassieke concerten tot swingende jazz en de filmmuziek van John Williams. Geniet van grote sterren zoals de pianozussen Katia & Maria Labèque, violiste Liza Ferschtman en pianist Francesco Piemontesi. Verder heel veel jong talent in de acht internationale jeugdorkesten die komen spelen – van de Filarmónica Joven de Colombia en het National Youth Orchestra of the USA tot het Gustav Mahler Jugendorchester.

 
Muziekzomer Gelderland (29 juli – 14 augustus) 

Let op:
Vanwege de hitte zijn er veranderingen in de programma's Schubert in het park en de Muzikale Wandeling Berg en Dal, meer informatie op de site van Muziekzomer Gelderland.

Van vrijdag 29 juli tot en met zondag 14 augustus 2022 is er tijdens de Muziekzomer weer publiek welkom op de mooiste binnen- en buitenlocaties in Gelderland om te genieten van concerten en voorstellingen met muziek, theater, opera en spektakel. Getalenteerde musici - conservatoriumstudenten en young professionals - zorgen voor een inspirerende mix aan muzikale ervaringen voor een breed publiek. Van relaxed luisteren in het gras tot opera, intieme avonden en nieuwe composities voor orkest: het zit er allemaal in in dit zomerse festival. De jonge makers en het publiek hebben elkaar gemist. Daarom biedt het festival dit jaar meer dan ooit de gelegenheid voor bijzondere muzikale ontmoetingen tussen musici en bezoekers, musici onderling en bezoekers onderling. De kaartverkoop start op 8 juni 2022.
 

Orlando Festival (11 – 21 augustus)

Op het Orlando Festival, van donderdag 11 tot en met zondag 21 augustus in Kerkrade, draait alles de hele dag om schitterende kamermuziek. Het hart van het internationale kamermuziekfestival bevindt zich in de HuB Kerkrade in het centrum van de stad, waar tientallen concerten, lessen, masterclasses en workshops plaatsvinden. De programmering van wordt gekenmerkt door een grote variatie in het aanbod van interessante kamermuziek. Ook viert het Osiris Kwartet zijn afscheid met uitvoeringen van hun favoriete composities. Je kunt als amateurmusicus met je eigen ensemble of als Ad Hoc musicus deelnemen aan de lessen en de masterclasses. Bezoekers kunnen kiezen uit meer dan 40 concerten en evenementen.
 

Grachtenfestival (12 – 21 augustus) 

Van vrijdag 12 tot en met zondag 21 augustus 2022 vindt de 25e editie van het Grachtenfestival plaats. Wie jarig is trakteert, dus zijn er dit jaar ruim 90 concerten gratis toegankelijk, verspreid door heel Amsterdam. Het Grachtenfestival viert haar jubileum op verschillende manieren. Met grote trots presenteert het festival een divers programma met meer dan 210 concerten op 120 locaties met bijna 600 musici. In het aanbod van dit jaar zitten natuurlijk de geliefde musici, reeksen en componisten, maar ook diverse nieuwe ensembles en composities, van klassiek tot moderne jazz, met musici en inspiratie van over de hele wereld. Artist in Residence dit jaar is cellist Alexander Warenberg. Hij zal onder andere optreden in de passage van het Rijksmuseum, het Concertgebouw, Anantara Grand Hotel Krasnapolsky en Markt Centraal. Ook zal een van de Jubileumconcerten voor de eerste keer ooit in de Johan Cruijff ArenA afspelen in samenwerking met The New Originals Jazz Club.


Weekend van de Romantische Muziek (13 – 14 augustus)

Zaterdag 13 en zondag 14 augustus vindt het Weekend van de Romantische Muziek plaats in Het Park bij de Euromast in Rotterdam. Het klassieke muziekfestival opent op zaterdagavond met het Maanlichtconcert waarbij gerenommeerde musici uit binnen- en buitenland hun kunsten ten tonele brengen. En zondag staat het park in het teken van de Dag van de Romantische muziek, met een programma verdeeld over 7 podia waarbij de bezoekers kunnen genieten van klassieke muziek met uitstapjes naar verschillende muziekstromen. Je kan onder andere luisteren naar de getalenteerde pianist Alexander Ullman, de veelzijdige gitarist Izhar Elias, en het unieke ensemble Frommermann. Voor het Maanlichtconcert moet je een kaartje kopen, de Dag van de Romantische Muziek is gratis toegankelijk. 


Zeister Muziekdagen (13 – 27 augustus)

Van zaterdag 13 augustus tot en met zaterdag 27 augustus barsten de Zeister Muziekdagen weer los. Op dit internationale kamermuziekfestival maken wereldberoemde ensembles hun opwachting naast aanstormend talent. Onder aanvoering van artistiek leider Alexander Pavlovsky verwelkomt het festival dit jaar onder meer de fenomenale gezelschappen Quatuor Ébène en Quartetto di Cremona, die hun debuut zullen maken – naast het Cuarteto Quiroga en het Pavel Haas Quartet, die eerder al grote indruk maakten op de Zeister Muziekdagen. Verder komen er grootheden als pianist Enrico Pace, celliste Quirine Viersen en Israëlisch-Duitse klarinettiste Sharon Kam. Daarnaast is er een bijzonder concert van Alexander Pavlovsky met een keur aan muzikale vrienden met de titel Voices & Destinies, zijn er als Rising Stars twee Nederlandse ensembles, Belinfante Quartet en Dostojevski Quartet, en speelt ook het kwartet in residence Viride Kwartet.
 

Festival Veenhuizen (19 – 20 augustus)

Laat je op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus verwonderen door klassieke muziek en verhalen tijdens Festival Veenhuizen. Ontdek topmusici en laat je meevoeren langs de indrukwekkende verhalen van het Drentse gevangenisdorp Veenhuizen. Tegen het decor van historische gebouwen, statige lanen en wondermooie natuur verrijst een intiem festival met concerten, pop-up optredens, wandelingen en gezellige plekken voor een hapje en een drankje. Ook het programma van deze vierde editie wordt weer samengesteld door de Nederlandse topformatie Fuse. Een avontuurlijk programma met voor ieder wat wils: van de mooiste klassieke muziek en jazz tot wereldse volksmuziek, dans, poëzie en spannende kruisbestuivingen.
 

Stiftfestival (20 – 28 augustus)

Van zaterdag 20 tot en met zondag 28 augustus stijgt tijdens het Stiftfestival een stroom van muziek op uit het Twentse land: onder het motto Song of the Earth klinkt een programma met bijna 30 concerten, uitgevoerd door ruim 40 musici. Van fietsconcert tot familievoorstelling en van Beethoven Matinee tot Unbound. Allemaal belichten ze hoe de natuur componisten door de eeuwen heen heeft geïnspireerd, maar ook hoe componisten hun muziek hebben gebruikt om een politiek-maatschappelijke statement te maken over de klimaatproblematiek. Hart van het festival is de eeuwenoude Stiftskerk. Veel van de overige concerten vinden plaats op bijzondere locaties, binnen of buiten. De natuur staat centraal, de muziek doet de rest.


Batenburg Baroque (26 – 28 augstus)

Batenburg Baroque is een nieuw driedaags nazomerfestival voor klassieke muziek, van vrijdag 26 tot en met zondag 28 augustus. Een festival in de bocht van de Maas, waar je buiten de hectiek van de randstad, op het hoogste niveau van (klassieke) muziek geniet. Van opera aria’s tot slaapliedjes, van getokkelde dansjes tot virtuoze vioolsonates. Kom je van ver of woon je om de hoek, ga je wekelijks naar concerten of ben je nooit eerder naar barok geweest? Batenburg Baroque is er voor iedereen. Barokmuziek is het muzikale startpunt, met onder andere een concert van Holland Baroque en Erik Bosgraaf. Tegelijkertijd staat de deur wagenwijd open voor andere stijlen en genres. Zoals jazz door pianist Paul Vermeulen en zijn band.
 

Festival Oude Muziek Utrecht (26 augustus – 4 september)

Van vrijdag 26 augustus tot en met zondag 4 september staat Utrecht in het teken van het Festival Oude Muziek. Het thema Galanterie dompelt de stad onder in bladgoud en rocaille. Met dit ogenschijnlijk frivole festivalthema verkent het grootste oudemuziekfestival ter wereld de verfijning van de rococo, die heel Europa aansteekt met een nieuw levensgevoel: licht en vrij. De Nederlandse Bachvereniging viert haar honderdste verjaardag en verdient daarmee een ereplaats op het festivalaffiche. De bariton Marc Mauillon, een van de meest veelzijdige zangers van zijn generatie, is de tweede artist in residence. Co-curator Rosi Braidotti onderzoekt het concept ‘galanterie’ aan de hand van gedragscodes, etiquette en hoffelijkheid door de eeuwen heen, met ontmoetingen en presentaties in de Fundatie van Renswoude, een prachtig rococo-ensemble in het hart van Utrecht.
 

Klaterklanken (4 september)

Op Klaterklanken geniet je vooral van veel jonge musici, die midden in en ook mét de natuur spelen. Het gaat niet om ‘verstand’ hebben van klassieke muziek, maar om het hele pakket van beeldschone natuur, verrassende muziek en fantastische musici die samen zorgen voor een bijzondere ervaring. De concertwandelingen vormen het hart van Klaterklanken, maar er is nog veel meer te beleven. Op Kasteel Rosendael (zondag 4 september) wordt een randprogramma aangeboden met familievoorstellingen voor kinderen van 1 tot 12 jaar. En het MAAT Saxophone Quartet geeft dit jaar een extra concert rond de Portugese Fado.  
 

Gaudeamus Festival (7  – 11 september)

Gaudeamus Festival 2022 presenteert van woensdag 7 tot en met zondag 11 september nieuwe muziek voor nieuwsgierige mensen op verschillende locaties in Utrecht. Muziek van jonge makers die zich niks aantrekken van genres, disciplines of andere hokjes. Het festival heeft een divers, kleurrijk en eclectisch programma vol concerten, multidiscipliplinaire voorstellingen, klankinstallaties en meer. Een Bretons doedelzakkwartet (Sonneurs), een barokkwartet (Castello Consort), een muziektheatervoorstelling voor stenen (Espen Hjort & Mees Borgman) en een freejazzduo (Asher Gamedze & Xristian Espinoza); binnen Gaudeamus past het allemaal bij elkaar. De opzet van Gaudeamus Festival 2022 is anders dan vorige jaren. Alle concerten zijn samengebundeld in dagdelen, waarvoor de bezoeker 1 kaartje koopt. Hiermee kunnen muziekliefhebbers een breed aanbod aan concerten zien, telkens geconcentreerd in een ander gebied van Utrecht Centrum.
 

Klassiek op het Amstelveld (16 – 18 september)

Klassiek op het Amstelveld is een vrij toegankelijk openlucht festival, van vrijdag 16 tot en met zondag 18 september, dat een podium biedt voor jong klassiek talent en de sterren van de toekomst. Het festival laat zien hoe veelzijdig en mooi klassieke muziek in het heden kan zijn. Drie dagen lang kun je op het Amstelveld genieten van klassieke muziek, in een sfeer, net een beetje anders dan gewend: Bestel een drankje of iets te eten bij één van de foodtenten en zoek een plek op het Amstelveld die bij je past. Dichterbij het podium om aandachtig te luisteren of meer aan de rand in een iets informelere sfeer.  Kinderen kunnen tijdens een speurtocht op zoek gaan naar een écht orkest of het muziekstuk Het bosmeisje bezoeken – een verhaal van een moedig meisje dat haar thuis in het bos verlaat om de wereld van de klassieke muziek te ontdekken. Op vrijdagavond klinkt de sprookjesachtige muziek van Tsjaikovski tijdens de Night of Romance en op zaterdagavond speelt niemand minder dan pianiste Anna Fedorova tijdens het Candlelight Concert.


Musica Sacra (16 – 18 september)

Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 september vindt de 40ste editie van kunstenfestival Musica Sacra plaats. Het thema van dit jaar, Exodus, keert terug in de vele programma’s met muziek, dans, theater, film, spoken word en exposities. Maastricht als monumentenstad vormt met haar vele prachtige, historische gebouwen het decor voor de festivalactiviteiten. Buiten Maastricht is Musica Sacra actief in Sittard-Geleen, Weert en Venlo en Hasselt (B). Muziek vormt van oudsher de basis van Musica Sacra en is nog steeds de core-business. Exodus, het thema van dit jaar, geeft alle aanleiding om bijzondere aandacht te besteden aan muziek uit andere delen van de wereld en de versmelting van muziekstijlen ten gevolge van culturele assimilatie. Tijdens dit festival komen diverse periodes aan bod, uitgevoerd in diverse bezettingen, van klein tot groot.
 

September Me (22 – 25 september)

September Me maakt Amersfoort van donderdag 22 tot en met zondag 25 september voor de zesde keer tot hét centrum van de klassieke muziek. Artistiek leider Ragazze Quartet stelde met een nieuwsgierige en open blik opnieuw een bijzonder multidisciplinair festivalprogramma samen voor jong en oud. Componisten, musici en kunstenaars reflecteren op creatieve en inspirerende wijze op het thema van dit jaar: Met Dichte Ogen. Het thema is een ode aan de fantasie en de zintuigelijke beleving. Wat zie jij met je ogen dicht? De veelzijdige Zuid-Afrikaanse cellist Abel Selaocoe is Artist in Focus. Naast dat Abel zelf zal spelen tijdens het festival, is hem gevraagd om als medeprogrammeur mee te denken over de invulling van het festival. Speciaal voor September Me wordt theater Flint omgetoverd tot een muzikaal en sfeervol festivalhart waar je kan verdwalen in een aansprekend verdiepingsprogramma en kunt genieten van bijzondere festivalmenu’s.