Zaterdag 19 oktober: themadag Georges Bizet

Zaterdag 19 oktober is de Franse componist Georges Bizet onderwerp van de themadag op classicnl. Geniet tussen 09.00 tot 19.00 van zijn mooiste stukken.
 

Georges Bizet (1838-1875) was een Franse componist uit de Romantische periode. Hij werd vooral bekend door zijn opera's als 'De Parelvissers' en 'Carmen', maar schreef ook symfonieën en liederen. De componist had een rijk, vervuld, maar kort leven.

Geslaagde studie

De basis voor zijn muzikale opleiding werd gelegd door zijn ouders. Zijn vader, oorspronkelijk kapper, werd zanger en zangleraar, zijn moeder was pianiste. Bizet ging op zijn negende naar het conservatorium van Parijs. Al snel won hij zowat alle prijzen die er te winnen waren voor piano, orgel en compositie. Negentien jaar oud won hij de prestigieuze Prix de Rome voor de eenakter 'Le Docteur Miracle'. Met die prijs kon hij in Italië studeren, waar zijn interesse meteen al uitging naar de opera en hij geïnspireerd raakte door Donizetti en Rossini. Zijn eerste opera's hebben dan ook meer een Italiaanse dan een Franse teneur.

Bizets eerste succesvolle opera, 'Les pêcheurs de perles' (de parelvissers) ging in 1863 in Parijs in première en werd warm onthaald door het publiek, vooral dankzij het wereldberoemde liefdesduet tussen tenor en bariton 'Au fond du temple saint’.

Geen mislukking, integendeel

De opera Carmen uit 1875 over de dramatische liefdesgeschiedenis van een Spaanse zigeunerin was geen succes. Het publiek was geschokt door het warmbloedige hoofdpersonage en de tragische afloop van het verhaal. Bizet was ervan overtuigd dat de opera een mislukking was. Jammer, want Carmen zou uitgroeien tot een van de populairste opera’s ter wereld. Hij maakte dit succes niet mee. Kort na de première overleed hij in juni 1875 op 36-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Georges Bizet werd begraven op de begraafplaats Père-Lachaise in Parijs.