De Classicnl zomerfestivalgids 2024

De Classicnl zomerfestivalgids 2024

Ook dit jaar kunnen we weer genieten van klassieke zomerfestivals op bijzondere locaties in de binnenstad of in de natuur. Hieronder vind je een overzicht van festivals die binnenkort plaatsvinden.
 

Holland Festival (6 – 29 juni, Amsterdam)

De 77e editie van het Holland Festival presenteert van 6 tot en met 29 juni 2024 vernieuwende internationale podiumkunsten met meer dan 40 producties en ruim 380 artiesten op 21 verschillende locaties in Amsterdam. Bijzondere aandacht is besteed aan de programmering van de weekends, waarin je je van ’s ochtends tot ’s nachts kan onderdompelen in voorstellingen, lezingen, workshops en bijzondere feesten. Naast gebruikelijke festivallocaties als het Muziekgebouw en ITA, zijn er dit jaar ook events in Mezrab, Koninklijk Theater Tuschinski, Het Sieraad en Nieuw Dakota. Dit jaar werkt het festival samen met associate artist Christiane Jatahy, een belangwekkende theater- en filmmaker die de Braziliaanse maatschappij in al haar complexiteit vaak als onderwerp neemt.

Opera op de Parade (20 – 22 juni, Den Bosch)

Den Bosch maakt van donderdag 20 t/m zaterdag 22 juni haar naam als ‘Cultuurstad van het Zuiden’ weer waar. De Parade vormt drie dagen lang het decor van het grootste openlucht opera-event van Nederland. Met op donderdag 20 juni de wervelende opera’s La scala di seta en Il signor Bruschino van Gioacchino Rossini door Opera Zuid en Philzuid. Vrijdag 21 juni is er een Feelgood concert vol bekende operette- musical- en filmmuziekklassiekers door de Koninklijke Harmonie 'sHertogenbosch. Zaterdag 22 juni sluit het operafestival af met de traditionele Opera Sing Along door Philzuid, solisten van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) en met medewerking van Brabant Koor.
 

Bachfestival Dordrecht (21 – 29 juni, Dordrecht)

Van 21 t/m 29 juni staat Dordrecht weer in het teken van de muziek van Johann Sebastian Bach. Ter ere van het 300-jarig jubileum van Bachs Johannes-Passion in 2024 wordt extra nadruk gelegd op dit meesterwerk tijdens het festival. Het programma omvat verschillende disciplines en muziekstijlen, van metal tot circus, waarbij makers hun passie uiten in unieke vormen,  thema’s en talent. De artist in residence voor 2024 is het circusgezelschap Tall Tales Company, bekend om hun innovatieve voorstellingen die circustechnieken gebruiken om maatschappelijke verhalen te vertellen.


Beethoven Festival Zutphen (28 – 30 juni, Zutphen)

Het revolutionaire aspect van Beethoven, zijn vernieuwingsdrang en zijn eigengereidheid, vormen de inspiratiebron voor het vijfde Beethoven Festival dat op 28, 29 en 30 juni 2024 plaatsvindt in de historische binnenstad van Zutphen. Het programma is divers en origineel. Naast de concerten uitgevoerd door jong talent en musici van wereldfaam is er een aantal bijzondere activiteiten te beleven. Wat te denken van ademen en bewegen op Beethovens eerste? Beethoven in een Latin jasje of juist pop? Of een voorstelling die speciaal voor de allerkleinsten is bedoeld?
 

CityProms Festival (28 – 30 juni, Leeuwarden)

Drie dagen lang gratis naar concerten, in het laatste weekeinde van juni, op de mooiste plekjes in Leeuwarden. Muziekfestival CityProms is de allerbeste reden voor een weekendje Leeuwarden. Met een heleboel klassiek, maar ook jazz, soul, R&B, hafabra en pop en rock. Voor de dertiende keer maakt CityProms naam als het festival van de grote idealen. Naast muziek hecht het festival sterk aan talentontwikkeling, innovatie en het samenspel van honderden musici. CityProms is er ook voor jongeren en gezinnen. Met een sterk muziektheaterprogramma en allemaal leuke en uitdagende workshops.
 

Blaricum Music Festival (28 juni – 6 juli, Blaricum)

Van 28 juni tot en met 6 juli 2024 vindt het Blaricum Music Festival voor de vijfde keer plaats in de Vituskerk. De programmering van deze lustrumeditie lijkt op die van de eerste editie, met lekker veel kamermuziek in kleine maar ook in zeer grote bezettingen. En een aantal toppers uit de vorige edities komen weer naar de Vituskerk. Zo zie je natuurlijk Mathieu Herzog terug (dit keer alleen niet als dirigent maar als altviolist), komen de topviolisten Augustin Dumay en Josef Špaček weer, zijn er twee fantastische cellisten die meededen aan de KerstConSnerten (Harriet Krijgh en Benedict Kloeckner) en is de Artist in Residence van 2022, de fenomenale pianist Denis Kozhukhin, ook van de partij. Er is ook aandacht voor Nederlandse internationale sterren met concerten van Camerata RCO, Ton Koopman, Niek Baar en het gypsy jazz trio.
 

Festival Zeeland Klassiek (28 juni – 7 juli, Zeeland)

Tijdens Festival Zeeland Klassiek 2024 ga je tien dagen lang op avontuur binnen de eigen landsgrenzen. Met als thema ‘Nederlandse kunstenaars op het wereldtoneel’ ontdek je bijzondere muzikale vriendschappen tussen befaamde componisten en onze landgenoten. Bijzondere Nederlandse musici staan in het voetlicht en je kan kennis maken met schrijvers en beeldend kunstenaars, gelinkt aan wereldberoemde internationale componisten of muziekwerken. En er is weer een fantastische selectie locaties. Naast de thuishaven in de Zeeuwse Concertzaal en de Mythe, vindt het festival onder meer plaats in de bioscoop in de Kloveniersdoelen waar de oudste Nederlandse film wordt begeleid door live muziek en je kunt genieten van Charlie Chaplin. Er is weer een heerlijk lunchconcert op Slot Moermond, een spannende muziekquiz, teveel om op te noemen eigenlijk!
 

Lalaland ( 29 - 30 juni, Amsterdam)

Dwalen door LaLaLand en genieten van de magie van India, de kleuren, geluiden, geuren en de Indiase klassieke muziek met de klanken van de tabla, sitar en sarangi. Dat kan op 29 en 30 juni in de setting van het magische dorp Ruigoord, ooit een kunstenaarskolonie in de gemeente Amsterdam. Laat je verrassen door de optredens. Swing op de tunes van een hippe DJ of luister in alle rust naar een klassieke Indiase raga. Bezoek de arts & crafts stallen en geniet van heerlijk Indiaas eten op de Mela, de markt. Neem deel aan workshops, speel een potje cricket of strek je ledematen en geest tijdens een yoga- of meditatieles. India, een beating heart, powerful, energiek en innovatief.