De Classicnl zomerfestivalgids 2024

De Classicnl zomerfestivalgids 2024

Ook dit jaar kunnen we weer genieten van klassieke zomerfestivals op bijzondere locaties in de binnenstad of in de natuur. Hieronder vind je een overzicht van festivals die binnenkort plaatsvinden.


Viva Classic Live (7 – 15 september, Venlo)

De Viva Classic Live concerten op 7, 8, 13, 14 en 15 september op de Markt in Venlo beloven ook dit jaar weer een spectaculaire ervaring te worden voor liefhebbers van klassieke muziek. Het festival wordt georganiseerd door cultureel ondernemer en bariton Sef Thissen die er weer in is geslaagd om enkele wereldberoemde artiesten naar Venlo te halen. Viva Classic Live kondigt met trots aan dat het vermaarde koor Mastreechter Staar deel zal nemen aan de concerten in Venlo. Na het vieren van hun 140-jarig jubileumconcert,bwaarbij de Venlose bariton Sef Thissen als solist optrad, zal het indrukwekkende Maastrichtse mannenkoor zijn opwachting maken op het sfeervolle marktplein van Venlo. Naast Mastreechter Staar treden ook de Belgische sopraan Elise Caluwaerts en de Italiaanse tenor Antonello Palombi op. Het festival wordt traditioneel ondersteund door The New Symphonics en Coro Classico onder leiding van Maurice Luttikhuis.

Festival Muze van Zuid (11 – 15 september, Amsterdam)

​Van 11-15 september transformeert Muze van Zuid opnieuw de straten, pleinen, parken, privéhuizen en monumenten van Amsterdam Zuid tot een levendig podium voor topmusici. Kom genieten van verrassende muziekstukken, van klassieke muziek, jazz, improvisatie tot wereldmuziek tijdens deze 7e editie. Uniek aan het festival zijn de muziekwandelingen: je wordt door een van de gidsen buiten ontvangen op een bijzondere plek, bijvoorbeeld de Obrechtkerk of het Groengemaal in het Sarphatipark; vandaar gaat de wandeling via lommerrijke parken en straten richting het concert, terwijl de gids mooie verhalen en anekdotes vertelt over musici, componisten en het muziekleven van Amsterdam.


Klassiek achter de duinen (13 – 15 september, Den Haag)

Festival Klassiek achter de Duinen vindt voor de vierde keer plaats op verschillende locaties in Den Haag. Ontdek dit weekend de mooiste kamermuziek gespeeld door topmusici als het Dudok Quartet, Lidy Blijdorp, Pieter van Loenen, Tobias Borsboom, Rosanne Philippens en vele anderen. In de Nieuwe kerk vinden de meeste concerten plaats tijdens Klassiek achter de Duinen. Op het programma staat onder andere Het Amsterdamse Dudok Quartet dat met een programma komt geïnspireerd op de film A Late Quartet. Het concert Ode aan de Muze, Strijkwartetten van Beethoven & Schubert, tune-in-sessies en natuurlijk het Openingsconcert en het slotconcert.
 

Brucnker Casco (13 – 15 september, Amsterdam)

Anton Bruckner, componist van grootse, geliefde symfonieën, is in 2024 tweehonderd jaar geleden geboren. Reden voor een driedaagse special in het Muziekgebouw Amsterdam: Bruckner Casco. In dit minifestival zijn lang niet alle noten van Bruckner zelf. Toch is hij overal, al is het maar als vertrekpunt. Tien componisten, onder wie Richard Ayres, Maxim Shalygin, Seung-Won Oh, Frederik Neyrinck en Rick van Veldhuizen, schrijven nieuw werk geïnspireerd door Bruckners symfonieën. Deze tien nieuwe stukken gaan in première in 7 concerten door topensembles als Asko|Schönberg, New European Ensemble en Camerata RCO op vr 13, za 14 en zo 15 september in Muziekgebouw aan 't IJ. Bruckner Casco vormt zo een klinkende, verrassende ode aan de pragmatische én obsessieve Oostenrijker. En tegelijk biedt het een spannend profiel van het huidige componeren in Nederland.
 

Huygens Festival (19 – 22 september, Leidschendam-Voorburg)

Het Huygens Festival is hét klassieke muziekfestival van Leidschendam-Voorburg en vindt plaats in het vierde weekend van september. Vier dagen lang zijn er verschillende optredens van solisten en gezelschappen, zowel professioneel, amateur als jeugd in het Huygenskwartier Voorburg. Klassieke muziek, wereldmuziek, zang, dans en poëzie, het is voor jong en oud. Het Huygens Festival is voor iedereen die bekend is met klassieke muziek of daar kennis mee wil maken. Ook dans maakt onderdeel uit van het festival. Het Huygens Festival wordt zoals elk jaar muzikaal geopend met de Europese Hymne; uitgevoerd op het Marianne Orgel van de Oude Kerk. Het Openingsconcert wordt ook dit jaar verzorgd door jeugdensembles/solisten uit: Hongarije, Nederland, Polen, Slowakije, Tsjechië en Vlaanderen.
 

Klassiek op het Amstelveld (20 – 21 september, Amsterdam)

Op 20 & 21 september kleurt het pittoreske Amstelveld voor de 12de keer met musici, jonge talenten, orkesten en publiek dat onder de mooie vleugelnootbomen luistert naar de mooiste klanken die de klassieke wereld te bieden heeft. Klassiek op het Amstelveld is dé plek waar klassieke muziek, gezelligheid en mensen samenkomen voor een onvergetelijke ervaring.  Kom kijken en zoek jouw favoriete plek op het plein. Dichtbij het podium of gezellig met je vrienden op de picknickbanken. Haal een verfrissend drankje of een lekkere snack en strijk neer tussen de bomen. Je hebt een eigen borrelplank mee? Ook goed!


Roeg Klassiek (20 – 22 september, ’t Roegwold)

Van vrijdag 20 t/m zondag 22 september 2024 vindt de vierde editie plaats van Roeg Klassiek: een avontuurlijk festival met voorstellingen, films, lezingen, excursies en klassieke muziek in en rondom natuurgebied ’t Roegwold. Met het ‘gevleugelde programma’ Roege Vogels geven het festival op 20 en 21 september op de ‘roege’ locatie De Woudbloem een podium aan natuur en erfgoed. Met excursies, film en muziek. Op zondag is het tijd voor klassieke muziek. Op vier locaties, allemaal in of aan ‘t Roegwold, worden concerten gegeven. Als bezoeker kies je voor een startlocatie, hier begint de de A, B, C of D route. Hier geniet je van het eerste concert. Vervolgens fiets je naar de volgende locatie voor het tweede concert. In totaal kom je langs alle vier locaties en bezoek je dus vier concerten. Het programma is voor iedere route anders.
 

Musica Sacra Maastricht (20 – 22 september, Maastricht)

Het derde weekend van september staat de Maastrichtse binnenstad in het teken van Musica Sacra Maastricht. Het driedaagse festival is gebaseerd op een jaarlijks wisselend thema. Het festivalthema van 2024 is Uit vrije wil. Dit jaar bestaat het programma uit zo'n 100 concerten, voorstellingen, films, lezingen en exposities. Het programma bestrijkt de volledige breedte van genres, stijlen en tijdperken, uitgevoerd door nationale en internationale topmusici en –ensembles met nieuw en jong talent. Naast de muziekprogrammering wordt er een uitgebreid programma van theater, film, dans, expositie, lezingen en excursies aangeboden. Veel programmaonderdelen worden speciaal geproduceerd voor Musica Sacra Maastricht en gaan tijdens het festival in première. 
 

Klassiek met een twist (22 september, Deventer)

Klassieke muziek, maar dan net even anders. Dat is ook dit jaar de opzet van Klassiek met een Twist in het Havenkwartier in Deventer. Een vrij toegankelijk, laagdrempelig festival met kleine concerten, voorstellingen en een slotconcert. Het wordt een spannende ontmoeting tussen stijlen, nationaliteiten en persoonlijkheden. Een programma dat aanvoelt als een jamsessie. Met dit festival willen we mensen die niet zo vertrouwd zijn met klassieke muziek enthousiast maken. De doorgewinterde klassiek-liefhebbers willen we verrassen door het bekende los te laten. En… het wordt genieten voor het hele gezin, want ook voor kinderen is er een speciaal programma. In Kunstenlab vind je de Muziekspeeltuin (onderdeel van Instruments Make Play) en in KoffieDok de voorstelling ‘Holà, Kiara!’, een spetterende én intieme flamencovoorstelling voor kinderen van 5 tot 105 jaar.
 

September Me (26 – 29 september, Amersfoort)

September Me maakt Flint van 26 – 29 september 2024 voor de achtste keer tot hét centrum van de klassieke muziek. Artistiek leider Ragazze Quartet stelde met een nieuwsgierige en open blik opnieuw een bijzonder multidisciplinair festivalprogramma samen voor jong en oud met het thema Uit Liefde. Dit jaar zoomt het festival in op de liefde, in al haar verscheidenheid. Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt, aldus Goethe, die verwees naar wat liefde met je doet en hoe paradoxaal die kan zijn. Liefde is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor componisten, librettisten, artiesten en kunstenaars in het algemeen. Verwacht vernieuwende (diner)concerten en voorstellingen van onder andere de Schotse doedelzakspeler Brìghde Chaimbeul (Artist in Focus September Me 2024), Nederlands Blazers Ensemble, Lucia Lucas & Ragazze Quartet, Nora Fischer, Maxwell Quartet en Berlage Saxophone Quartet.