De Classicnl zomerfestivalgids 2024

De Classicnl zomerfestivalgids 2024

Ook dit jaar kunnen we weer genieten van klassieke zomerfestivals op bijzondere locaties in de binnenstad of in de natuur. Hieronder vind je een overzicht van festivals die binnenkort plaatsvinden.
 

 

Internationaal Orgelfestival Haarlem (13 – 27 juli, Haarlem)

Het tweejaarlijkse Internationaal Orgelfestival, het grootste en oudste orgelfestival ter wereld, is van 13 juli tot en met 27 juli en presenteert gedurende deze periode meer dan 20 concerten, voorstellingen en het bekende Improvisatieconcours met 8 deelnemers uit de hele wereld. Tijdens het festival opent ook traditiegetrouw de Internationale Zomeracademie haar deuren voor jonge, professionele organisten. Voor dit onderdeel komen zo'n 90 musici uit de hele wereld voor twee weken naar Haarlem om les te krijgen van 11 internationale topdocenten. Het festival speelt zich af op talloze locaties in Haarlem, zoals de Grote of St. Bavokerk (met het beroemde Müllerorgel), de PHIL, de Kathedrale Basiliek St. Bavo en het Frans Halsmuseum.
 

Aurora Festival (17 – 26 juli, diverse locaties in Groningen, Friesland en Drenthe)

Van 17 - 26 juli 2024 vindt het Aurora Festival plaats: bijzondere kamermuziek op karakteristieke locaties in Groningen, Friesland en Drenthe, uitgevoerd door (inter)nationaal gerenommeerde musici. Dit jaar gedenkt het festival Gabriel Fauré in zijn 100e sterfjaar met vier concerten met kamermuziek van deze Franse grootmeester, zijn leraren, tijdgenoten, inspiratiebronnen en leerlingen, waaronder Saint-Saëns, Sjostakovitsj en Debussy. Verder de grote zesde symfonie van Bruckner in kamermuziekbezetting, diverse concerten met uitvoeringen door het Haydn Jeugd Strijkorkest, oude muzierk op historische instrumenten, en concerten gewijd aan Frank Martin, Edvard Grieg, Robert Schumann en Richard Strauss. Aan de concertserie is zoals altijd de Summer Academy gekoppeld. Internationaal worden talenten gescout voor deelname aan de Academy, en om mee te spelen op de ‘volwassen’ concerten, de lunchconcerten, de dagelijkse Young Masters in Concert-serie en het Participatory Concert, waarbij de deelnemers samen met hun docenten in ensembles spelen in de hoofdprogrammering.
 

Delft Chamber Music Festival (26 juli – 2 augustus, Delft)

Het Delft Chamber Music Festival onderzoekt dit jaar de Microkosmos van de kamermuziek; kleine, intieme en ‘grote’ werken uit de klassieke muziek in kleine bezetting klinken op verschillende podia in Delft. We volgen deze zomer het smalle pad van de verborgen wegen die ons naar het eindeloze microstelsel van betoverende geluiden leiden. In de ‘festival hub’ - de prachtige Van der Mandelezaal van Museum Prinsenhof Delft - staan onder andere de volgende concerten op het programma: het multimediaconcert Zeven Planeten van de Kleine PrinsMikrokosmos voor strijkkwartet én voor viool en altviool van Béla Bartók en het slotconcert Macrokosmos, Symfonische Nacht. Daarnaast vinden er ook concerten plaats in de Oude Bibliotheek en de Oude Kerk van Delft. Verrassende onderdelen zijn de Night at the Museum waarbij het publiek na sluitingstijd Museum Prinsenhof Delft in mag en daar op verschillende plekken musici tegenkomt en de Jong Talent Route. Hierin krijgen winnaars van diverse concoursen op verschillende locaties in de stad een kans om op een professioneel podium op te treden. Tijdens de Stoelendansconcerten in Midden-Delfland fietst het publiek langs idyllische locaties als Op Hodenpijl en Kerkje ’t Woudt in het groene Midden-Delfland. Natuurlijk ontbreken het Marktconcert en de Ukkieconcerten niet!
 

Muziekzomer Gelderland (26 juli – 10 augustus, diverse locaties in Gelderland)

Geniet van de zomer en muziek tijdens de Muziekzomer Gelderland van 26 juli tot en met 10 augustus 2024. Hét zomerfestival waar jonge professionals en jong toptalent prachtige concerten presenteren op de meest bijzondere locaties in Gelderland. Op het programma staat van alles: symfonieorkesten, kamermuziek, kindervoorstellingen en programma’s met dans en theater. Klassiek, jazz, improvisatie en nieuwe muziek; het komt allemaal langs. Naast bekende klanken zijn er elk jaar premières en nieuwe arrangementen te horen. Heel populair zijn de actieve concerten: fiets-, wandel- en ontdekkingstochten gecombineerd met (korte) concerten en voorstellingen. Ook staat er elk jaar een familievoorstelling op het programma. Al deze programma’s worden uitgevoerd door de beste muzikale talenten van dit moment. Hierdoor én door het enthousiasme van de musici is de Muziekzomer Gelderland een feest voor iedereen.


Chopin Festival (2 – 4 augustus, Oegstgeest)

Van 2 tot en met 4 augustus viert de Chopin Stichting Nederland haar eerste lustrum in Kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest. Drie dagen lang brengen gerenommeerde musici met passie een eerbetoon aan Fryderyk Chopin (1810-1849) en zijn muziek. Het thema van deze editie is 'Influenced by Chopin'. De musici nemen het publiek mee op een muzikale ontdekkingsreis van Polen via Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk naar Spanje. Ze laten horen door wie Chopin werd beïnvloed en welke componisten hij op zijn beurt beïnvloedde. Naast optredens door gerenommeerde musici biedt het festival ook een podium voor aanstormend talent. Tijdens twee matinees treden laureaten op van de Internationale Chopin Piano Competitie in Szafarnia. Naast het muzikale programma is er gelegenheid tijdens 'Chopin au vin' Poolse wijnen te proeven en tijdens 'Chopin dans le jardin' te genieten van het prachtige park rond het kasteel Oud Poelgeest.
 

Via Musica (4 – 8 augustus, Diverse locaties in Flevoland)

Festival Via Musica reist van 4 tot en met 8 augustus door Flevoland en laat publiek van binnen en buiten Flevoland de mooiste locaties en architectuur zien tijdens de muzikale festiviteiten. Ook de programmering is een reis, een persoonlijke reis van een componist, een filosoof of kunstenaar. Het thema wordt volledig uitgediept en de hele programmering hangt met elkaar samen. Het thema dit jaar is Freud en zijn muziek. Wie kent Freud niet? De grondlegger van de psychoanalyse (1856 -1939) behoort tot het rijtje van de briljante denkers. Zijn ideeën over het onbewuste en de droomwereld en zijn therapeutische wandelingen met de componist Mahler leiden al meteen naar muziek. Ook de connectie met andere componisten die worstelden met hun geestelijke gesteldheid is duidelijk. Maar Freud vroeg zich vooral af hoe het kon dat muziek in staat is om mensen zo aan te grijpen en emoties op te roepen en hoe doet een kunstenaar dat? Voor Freud was dat het punt dat hij niet kon begrijpen en het is een mooi onderwerp om eens over na te denken.. De kracht van muziek, de kracht van de (her)scheppend musicus.
 

Festival Veenhuizen (16 – 17 augustus, Veenhuizen)

Ontdek Festival Veenhuizen! Een intiem zomerfestival vol live muziek: een frisse mix van klassiek, jazz, folk en meer. Geniet van concerten van topmusici en laat je meevoeren langs de indrukwekkende verhalen van het Drentse gevangenisdorp Veenhuizen (UNESCO Werelderfgoed). Tegen het decor van historische gebouwen, statige lanen en wondermooie natuur verrijst een intiem festival met concerten, pop-up optredens, wandelingen en gezellige plekken voor een hapje en een drankje. Met onder andere Clean Pete, Dudok Quartet, Ella Zirina, Steef de Jong en Fuse.
 

Stiftfestival (16  – 25 augustus, diverse locaties in Twente)

Stiftfestival is jarig! Het festival bestaat 20  jaar en dat wordt gevierd met een avontuurlijk en ambitieus programma. Geniet van 16 t/m 25 augustus 2024 van mooie concerten op de bekende intieme locaties als de Stiftskerk in Weerselo en indrukwekkende kastelen en kerken als het voorplein van Kasteel Twickel en de Oldenzaalse Plechelmusbasiliek. Lang gekoesterde dromen komen uit en er klinkt misschien wel hemelse muziek. Het thema Dreams and Prayers is door het hele programma heen terug te vinden. Op het programma staat onder andere een uitvoering van Händels beroemde Messiah, vertaald in het Twents en verteld door hiphop-artiest Baba Israel. Een centrale rol in het festivalprogramma is weggelegd voor de befaamde Argentijnse componist Osvaldo Golijov. Zijn werken belichamen de essentie van het festivalthema. Zoals het indrukwekkende celloconcert Azul dat samen met het PHION wordt uitgevoerd en zijn meesterwerk The dreams and prayers of Isaac the blind. Ook landgenoot Marcelo Nisinman is te gast als festivalcomponist. Deze internationaal gerenommeerde componist en virtuoos bandoneonspeler componeert voor deze editie een tango-kameropera, waarbij dierbare herinneringen aan het festival van bezoekers een centrale plek krijgen.


Grachtenfestival (23 augustus – 1 september, Amsterdam)

Het Grachtenfestival vindt deze zomer plaats van 23 augustus tot en met 1 september. Dit jaar is er weer door heel Amsterdam een prachtige selectie van optredens, waarin traditionele klanken en vernieuwende composities elkaar vinden met zo'n 400 getalenteerde musici. Het festival verspreidt zich over bijna 100 unieke locaties, met de Tolhuistuin wederom als festivalhart. De opening van het Grachtenfestival ligt dit jaar in handen van twee jonge en verrassende ensembles: het Nympheas Trombone Quartet en het Amswave Trio. Harpist Joost Willemze is dit jaar Artist in Residence en brengt bijzondere programma’s met muziek van onder andere Debussy, Takemitsu en Johann Christian Bach. Zoals elk jaar biedt het Grachtenfestival een podium aan tal van nieuwe en innovatieve muziekstukken. Dit jaar worden er maar liefst 18 premières uitgevoerd, een bewijs van de voortdurende toewijding van het festival om nieuwe muziek en creativiteit te stimuleren.
 

Festival Oude Muziek Utrecht (23 augustus – 1 september, Utrecht)

Van 23 augustus tot en met 1 september staat het Festival Oude Muziek Utrecht 2024 volledig in het teken van muziek uit Sevilla, met gasten als L'Arpeggiata, Jordi Savall en Paul McCreesh. De festivalmakers laten zich inspireren door deze stad van culturele en historische rijkdom. In de renaissance was Sevilla een muzikale metropool met grootheden als Morales, Guerrero en Peñalosa. Maar we besteden ook aandacht aan de schitterende barokmuziek van Correa de Arauxo en Durón, én aan de mengbarok die tegelijkertijd aan de andere kant van de oceaan in Latijns-Amerika ontstond. Het festival daagt zijn bezoekers uit om door naar het verleden te kijken, het heden beter te begrijpen. Onderwerpen als kolonialisme, religieuze onderdrukking en culturele samensmelting staan centraal in de geschiedenis van Sevilla. Co-curator dit jaar is de Belgische Koert Debeuf: succesauteur, filosoof én middenoostenspecialist. Met een reeks lezingen duidt hij tijdens het festival de invloed van de Arabische beschaving op de Europese geschiedenis, die in Sevilla zo zichtbaar én hoorbaar is.