Straatnaam en concert voor Surinaamse componiste Majoie Hajary

Straatnaam en concert voor Surinaamse componiste Majoie Hajary

Het Concertgebouw en gemeente Amsterdam zetten componiste Majoie Hajary in de schijnwerper. In Het Concertgebouw klinkt op 21 maart Hajary's herontdekte repertoire, dat geworteld is in haar jeugd in Suriname. Én op de Zuidas wordt een straat naar haar vernoemd, de Majoie Hajarystraat.

Sopraan Imara Thomas voert onder meer haar lied Sommernacht uit. Ook vertelt schrijfster Ellen de Vries deze avond over haar biografie van Hajary die vanaf dan verkrijgbaar is.
 

Nieuwe Blik Terug

Musicus, presentator en documentairemaker Orville Breeveld stelde voor de Kleine Zaal de serie Nieuwe Blik Terug samen waarin hij de schijnwerper richt op componisten van Afro-origine. Breeveld: “Bij deze keynote-concerten vertel ik de verhalen over grootheden die we ten onrechte niet goed kennen, belangrijke componisten, mensen die hebben gestreden voor vrijheid en prachtige muziek hebben geschreven. Deze componisten verdienen onze aandacht. Dít zijn de zwarte grootheden uit de muziekgeschiedenis.”
 

Drie vrouwelijke componisten

Op 21 maart staan drie vrouwelijke componisten in de schijnwerper. Florence Price was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw van wie de symfonieën volgens Breeveld serieus werden genomen. Componiste en pianiste Margaret Bonds vierde tijdens haar leven successen in zowel de klassieke als de populaire muziek en raakte daarna in de vergetelheid. Majoie Hajary ten slotte werd geboren in Suriname, en haar woelige levensloop bracht de pianiste/componiste de hele wereld over. Sopraan Imara Thomas brengt met pianist Tony Roe werken van deze componisten ten gehore.

Straatnamen

Dat juist deze componisten straatnamen in Amsterdam Zuid hebben gekregen is geen toeval. De gemeente Amsterdam vroeg Orville Breeveld advies voor straatnamen van componisten voor nieuwe straten in Amsterdam Zuid. Dit past in het beleid van de gemeente om in de hele stad meer diversiteit in het straatnamenbeleid te brengen. Van de straten die naar een persoon zijn vernoemd betreft dat in slechts 12% een vrouw.

De namen van Majoie Hajary, Margaret Bonds en Florence Price zijn gekozen voor straten en hofjes op de Zuidas, een gebied met een mix van wonen, wetenschap, gezondheid en business. De gemeente Amsterdam, de Vrije Universiteit, het Amsterdam UMC (locatie VUmc) en toonaangevende bedrijven streven ernaar hier een plek te creëren waar ontmoeting, vitaliteit en kennisuitwisseling centraal staan. Diversiteit is daarbij een belangrijke succesfactor. Die moet natuurlijk ook terugkomen in de keuze voor de straatnamen. De Majoie Hajarystraat ligt vlakbij het Gustav Mahlerplein en de Beethovenstraat.
 

Van Suriname naar Parijs

Bij haar overlijden werd Hajary ’een verloren dochter van Suriname’ genoemd. Hoewel ze als 15-jarig meisje haar geboorteland verliet en er sindsdien nooit meer zou wonen, heeft componiste/pianiste Majoie Hajary (1921-2017) haar hele leven Suriname in hart en ziel met zich meegedragen. In al haar composities klinken elementen van de verschillende Surinaamse culturen door. ‘Wie zijn jeugd doorbracht in Paramaribo, vergeet het nooit, nooit!’ - Majoie Hajary.

Majoie Hajary schitterde wereldwijd als concertpianiste met uitvoeringen van het werk van Liszt, Mozart en Schumann. In Parijs studeerde ze bij onder anderen Nadia Boulanger. Daar werd ze verliefd op de gelijknamige neef van de vliegenier Roland Garros naar wie de beroemde tennisbaan is vernoemd. Vanwege zijn functie als directeur van vliegmaatschappij Air France woonde Majoie met man en twee kinderen op verschillende continenten. Ze trad minder op maar ging door met componeren. Haar composities zijn een wervelende mix van Surinaamse muziekstijlen, van westerse, oosterse en Afrikaanse klanken, van klassiek en jazz.
 

Officiële boekpresentatie

Op dinsdag 25 mei is de officiële boekpresentatie van ‘Een Surinaamse Rapsodie, het leven van Majoie Hajary in 7 muziekstukken’. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan de zoon van Majoie Hajary. Tijdens die gelegenheid wordt het archief van Majoie Hajary ook officieel overgedragen aan het Haags gemeentearchief, Collecties Nederlands Muziek Instituut.
Plaats en tijd: Muziekverdieping Bibliotheek Den Haag, 25 mei 2025 17.00 uur
 

Concert informatie

Nieuwe Blik Terug: Florence Price, Margaret Bonds & Majoie Hajary

21 maart 2025, 20.15 uur,  Kleine Zaal, Het Concertgebouw, Amsterdam

Ga voor informatie en kaarten naar de site van Het Concertgebouw.