De mooiste klassieke muziek tijdens de donkere maanden in de Stadsgehoorzaal

De mooiste klassieke muziek tijdens de donkere maanden in de Stadsgehoorzaal

De dagen worden korter en kouder, en wat is er dan mooier dan een avondje klassieke muziek in de Stadsgehoorzaal in Leiden? Van de Messiah als Leidse kersttraditie tot een gloednieuwe versie van Assepoester: al dit moois is de komende dagen te horen.
 

Nieuwe Philharmonie – Messiah

Vrijdag 20 december 2024, 19:30 – ca. 22:35 uur
Stadsgehoorzaal, Grote Zaal
 
Kerst in Leiden is niet compleet zonder een uitvoering van Handels Messiah. Ook dit jaar speelt de Nieuwe Philharmonie onder leiding van Johannes Leertouwer in de aanloop naar kerst een intieme uitvoering van dit meesterwerk in de Stadsgehoorzaal. De zangers nemen samen zowel de solopartijen als de koorstukken voor hun rekening. Vergezeld door een klein orkest dat speelt op historische instrumenten zorgt dit ervoor dat de muziek rechtstreeks bij het publiek binnenkomt.
 

Shin Sihan & Nikola Meeuwsen – Milhaud, Bartók, Schuman/Brahms/Dietrich

Zaterdag 28 december 2024, 20:15 uur
Stadsgehoorzaal, Aalmarktzaal
 
Het is een van de meest curieuze muziekstukken ooit: de FAE-Sonate. Brahms, Schumann en diens leerling Albert Dietrich componeerden de sonate als cadeau voor Joseph Joachim, een van de belangrijkste violisten van zijn tijd. De drie componisten verwerkten Joachims levensmotto ‘Frei aber einsam’ (vrij maar eenzaam) door de noten F-A-E in het stuk te verstoppen. Bij de eerste uitvoering moest Joachim raden wie welk deel had gecomponeerd, wat hem met groot gemak lukte. Schumann verwerkte zijn bijdrage kort daarna in zijn Derde Vioolsonate. Brahms deel wordt nog wel eens als losstaand stuk uitgevoerd. Maar een hele uitvoering van de FAE-sonate is vrij zeldzaam. Een mooie kans dus: drie componisten voor de prijs van één!
 

Shunske Sato & Shuann Chai – Prokofjev

Zaterdag 4 januari 2025, 20:15 uur
Stadsgehoorzaal, Aalmarktzaal
 
Violist Shunske Sato en pianiste Shuann Chai zijn partners zowel op het podium als daarbuiten, en dat hoor je. In 2023 voerden ze alle Beethoven vioolsonates uit op authentieke instrumenten in de Aalmarktzaal, wat resulteerde in de opnames van een dubbel-CD met dit repertoire in 2024. Nu zijn ze terug, met een concert dat geheel gewijd is aan de muziek voor viool en piano van Prokofjev. Geen betere manier om het nieuwe jaar te beginnen!
 

Ivan Skanavi & Dina Ivanova – Grieg, Mjaskovski, Prokofjev

Vrijdag 17 januari 2025, 20:15 uur,
Stadsgehoorzaal, Aalmarktzaal
 
Ivan Skanavi, winnaar van de Grand Prix van 2022 Emanuel Feuermann, is een van de toonaangevende cellisten van zijn generatie. Met zijn brede stilistischespectrum, heldere projectie en enorme kleurenpalet, is hij een ware publieksfavoriet, Skanavi kan schilderen met klanken. Dat hij een perfect duo vormt met Dina Ivanova hoef je niet van ons aan te nemen: luister vooral zelf.
 

ScheidenvandeMarkt #4 – Gabriel Ariza & Aidan Mikdad

Zaterdag 18 januari 2025, 15:00 – ca. 16:00 uur
Stadsgehoorzaal, Aalmarktzaal
 
Benieuwd naar jong talent in de klassieke muziek? Kom naar de ScheidenvandeMarkt concerten! Een uurtje klassiek op zaterdagmiddag door studenten van het Koninklijk Conservatorium, de Nederlandse Strijkkwartet Academie of van het Conservatorium van Amsterdam. De bar is open en je mag je eigen hapjes meenemen, vers van de markt. Presentator Eva Traa interviewt de musici en neemt het publiek mee in de verhalen achter de muziek.
 
De componisten Robert Schumann en Johannes Brahms zullen altijd met elkaar verbonden zijn. De twee componisten waren goed bevriend en de levenslange verliefdheid van Brahms op Clara Schumann, de vrouw van Robert Schumann, is een publiek geheim. Hoe goed de muziek van beide componisten bij elkaar past, laat het jonge duo Gabriel Ariza en Aidan Mikdad vandaag horen.
 

Het Balletorkest – Vertelconcert: Assepoester! (6 )

Zondag 19 januari 2025, 14:30 uur
Stadsgehoorzaal, Grote Zaal
 
Het Balletorkest neemt je mee in een muzikale vertelling van het beroemde spookje Assepoester. Het duizenden jaren oude verhaal speelt zich af op het schoolplein van nu. Op dat schoolplein wordt lol gemaakt, gespeeld, gepest en gedroomd over de liefde. Sergej Prokofjev schreef de spectaculaire muziek bij het sprookje voor groot symfonieorkest. De muziek, vol gekkigheid, humor en zwierige dansen brengt Assepoester van haar eenzame zolderkamer, via uitbundige verkleedpartijen naar het stralende middelpunt van het schoolfeest. Actrice Tina de Bruin vertelt het gloednieuwe verhaal dat Rik van den Bos speciaal voor deze voorstelling schreef.
 
Kijk voor meer informatie en kaarten voor deze concerten op de website van de Stadsgehoorzaal.