Muziektheatervoorstelling ‘Ouderpardon’ over rechten kind en plichten ouders

Muziektheatervoorstelling ‘Ouderpardon’ over rechten kind en plichten ouders

Vanaf 5 november toert theatergezelschap MINOUX door het land met Ouderpardon, een humoristische en bijzonder actuele muziektheatervoorstelling over de rechten van kinderen en de plichten van hun ouders. De première is woensdag 6 november om 19.30 uur in Theater aan de Parade, Den Bosch.

Volgens de internationale rechten van het kind heeft ieder kind recht op ‘optimale ontplooiing, groei en ontwikkeling’. Mooie woorden, maar wat betekent dit eigenlijk voor de plichten van ouders? Een kind is in een wip gemaakt en voor opvoeden heb je geen diploma’s nodig. Ouders doen eigenlijk maar wat: ze imiteren wat ze van hun vaders, moeders en voeders meekregen, of doen heel erg hun best om dat vooral niet te doen. Wat als ze het goed bedoelen met de opvoeding, maar het niet, of maar deels, lukt? Moeten we ze helpen, tegenhouden, straffen of vergeven? 
 

Geef kinderen een stem 

Ouderpardon is het derde en laatste deel van het succesvolle MINOUX-theaterdrieluik Moeder-Vader-Kinderen. Na de komische en ontroerende eerste twee delen, Moeder mag niet dood en Niet de vaders is het tijd om de kinderen een stem te geven. Theatermaker Minou Bosua onderzoekt met muziek, zang, documentaire en veel humor wat er terechtkomt van ouderschap en opvoeding. Zij stelt een ouderschapsakte voor, die net als het huwelijk, wettelijke verplichtingen met zich meebrengt. Daarmee kunnen kinderen in tijden van nood naar de rechter stappen.
 

Theatrale rechtszaak

Ouderpardon is een prikkelende en humoristische theatrale rechtszaak waarin hartstochtelijk wordt gepleit en gezongen, met een kinderkoor (zowel live als op beeld), zangers, Minou en vele getuigen op het beeldscherm. Het is een participatieproject waarbij MINOUX intensief samenwerkt met de aangesloten theaters. Samen bouwen ze rondom de voorstellingen aan een lokale gemeenschap die in elke stad bestaat uit een nieuw op te richten kinderkoor van verschillende leeftijden en achtergronden en een netwerk van ouders en partnerorganisaties zoals jeugdzorg, gemeente, speciaal onderwijs en jongerenwerk. Lokale en landelijke kennispartners, zoals Het Vergeten Kind en het Nederlands Jeugdinstituut zijn betrokken bij de ontwikkeling van het randprogramma, om zo een ontspannen en luchtige dialoog over opvoeding en ouderschap te stimuleren in de steden waar de voorstelling speelt.
 
Het libretto van deze nieuwe ‘volksopera’ is gebaseerd op ervaringen van (oud) kinderrechters, (al dan niet ontredderde) jongeren en (al dan niet wanhopige) ouders. Met nieuwe muziek van componisten Sinem Altan en Robbert Klein, documentaire beelden van Cleo Julia Mullis en een kleurrijke vormgeving van Bas Kosters. Ouderpardon is een nieuwe opera over het een na oudste beroep ter wereld, die een maatschappelijke dialoog op gang wil brengen over ouderschap. 
De voorstelling is vanaf 5 november onder meer te zien in Amsterdam, Den Bosch, Haarlem, Leiden, Oosterhout, Rotterdam, Venlo, Veghel en Waalwijk. Buitenlandse voorstellingen in Berlijn, Kaapstad en Wenen zijn in voorbereiding.
 

Meer informatie

Ga voor de speellijst en tickets naar de Agenda op de site van MINOUX.
 
MINOUX websiteFacebookInstagramYouTube