Leipzig: een muziekstad van wereldklasse

Leipzig: een muziekstad van wereldklasse

Bach, Mendelssohn, Clara en Robert Schumann, Wagner, Grieg, Lortzing, Mahler, Eisler. Al deze componisten en musici woonden of werkten in Leipzig, en maakten de stad een mekka voor muziekliefhebbers. Dat is het nu nog steeds, getuige de vele beroemde muziekgezelschappen en festivals die de Duitse stad rijk is. Stap in de voetsporen van de grootste componisten ter wereld en ontdek muziekstad Leipzig.


Beroemde muziekgezelschappen

Het oudste muziekgezelschap van Leipzig is het Thomanerchor, dat al meer dan 800 jaar bestaat. Het in 1212 opgerichte jongenskoor geeft nog steeds concerten in de Thomaskirche, de voormalige werkplaats van Johann Sebastian Bach. Drie keer per week brengt het koor daar zijn motetten en cantates ten gehore. Onder leiding van koordirigent Andreas Reize wijden de jonge zangers zich aan het behoud van de geestelijke muziek, en natuurlijk de nalatenschap van Bach. Een ander gezelschap dat van Leipzig een belangrijk centrum voor muziek heeft gemaakt is het Gewandhausorchester. De naam van het orkest verwijst naar het beursgebouw waar het eerste concert plaatsvond. Tegenwoordig is het orkest gevestigd in het Neue Gewandhaus, met twee concertzalen met een uitstekende akoestiek, dat jaarlijks ongeveer een half miljoen bezoekers verwelkomt. Het Gewandhausorchester staat sinds 2018 onder leiding van Andris Nelsons. Naast eigen concerten begeleidt het ook de uitvoeringen van het Thomanerchor en de producties van Leipzig Opera. De operatraditie van Leipzig dateert terug tot 1693. De geschiedenis van het operahuis is nauw verbonden met het leven en werk van beroemde componisten als Richard Wagner, Georg Philipp Telemann, Albert Lortzing en Gustav Mahler. Deze traditie is ook zeer belangrijk voor artistiek directeur Tobias Wolff. In het operahuis van Leipzig is ook het Leipzig Ballet gevestigd, een jong, internationaal dansgezelschap geleid door directeur en hoofd choreografie Mario Schröder, die zelf eerste solist in het ballet was toen het geleid werd door de onvergetelijke Uwe Scholz.
 

Muziekfestivals

Elk jaar eert Leipzig “zijn” muzikanten met uitstekende festivals waar gasten van over de hele wereld van genieten. In 2024/25 zullen er enkele bijzonder bijzondere evenementen plaatsvinden: je kunt betoverd worden door Bach, Mendelssohn en Sjostakovitsj. Elk jaar in juni eert de stad de beroemde cantor van de St. Thomaskerk, Johann Sebastian Bach, met het Leipzig Bachfest, waarbij de lange traditie van herdenken van Bach in ere wordt gehouden. De eerstvolgende editie vindt plaats van 13 tot en met 22 juni 2025 en heeft als thema 'Transformatie'. Naast Johann Sebastian Bach, is Felix Mendelssohn Bartholdy wellicht de bekendste voormaliger inwoner van Leipzig. De componist en musicus wordt elk jaar herdacht tijdens het Mendelssohn Festival, georganiseerd door het Gewandhaus en het Mendelssohnhuis, dat plaatsvindt rond 4 november, de sterfdag van de componist. Bezoekers kunnen genieten van een divers programma, met onder andere concerten van het Gewandhausorchester onder leiding van Andris Nelsons, kamermuziek en werken uit de Romantiek uitgevoerd door uitstekende artiesten en ensembles. Rondleidingen en lezingen maken het programma compleet. Ten slotte organiseert het Gewandhaus Leipzig in het voorjaar van 2025 (15 mei - 1 juni) het Sjostakovitsj Festival ter ere van de 50e sterfdag van de componist. Onder leiding van Andris Nelsons en Anna Rakitina zullen het Gewandhausorchester, het Boston Symphony Orchestra en het speciaal voor deze gelegenheid opgerichte Festival Orchestra het complete symfonische en concertante oeuvre van Sjostakovitsj uitvoeren. Muziekliefhebbers kunnen uitkijken naar vele internationaal geprezen solisten.
 

Ontdek authentieke historische locaties en musea

Bezoekers kunnen van alles leren over het leven en werk van beroemde componisten die in Leipzig woonden en werkten in diverse authentieke historische locaties en musea. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Bachmuseum, waar je kostbare originele artefacten kunt bekijken. Er zijn ook klankexperimenten en interactieve elementen te vinden. Het appartement aan de Goldschmidtstraße waar Mendelssohn heeft gewoond huisvest tegenwoordig 's werelds enige Mendelssohn Museum. Dit museum geeft je niet alleen een kijkje in het huis, leven en werk van de componist, maar biedt ook de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om een symfonieorkest te dirigeren in het unieke Effectorium. In het Schumannhuis aan de Inselstraße, waar Robert en Clara Schumann na hun huwelijk in 1840 hun intrek namen, kan je een vaste tentoonstelling met geluidsinstallaties bekijken. Daarnaast worden er concerten en lezingen gehouden. In een andere vaste tentoonstelling die je in de Oude St. Nicolaaschool kan bekijken staat de jonge Richard Wagner centraal, die op 22 mei 1813 in Leipzig is geboren. De Noorse componist Edvard Grieg schreef zijn eerste composities in Leipzig. Hij verbleef regelmatig bij zijn uitgever C. F. Peters in de Talstraße, waar nu het Edvard Grieg Memorial Centre gevestigd is. In de historische concertzaal vinden regelmatig tentoonstellingen en concerten plaats die een eerbetoon brengen aan de Noorse componist. Ten slotte kan je een bezoek brengen aan het Muziekinstrumentenmuseum van de Universiteit Leipzig aan de GRASSI, dat een van de grootste collecties van zijn soort herbergt. Het museum biedt inzicht in de magie van muziekinstrumenten en instrumentenbouw sinds de 16e eeuw. In het klanklab kan je enkele van de instrumenten ook zelf uitproberen.
 

Leipziger Notenspoor

Leipzig toont een wereldwijd unieke dichtheid van origineel behouden woon- en werkplaatsen van beroemde componisten. Waar je ook gaat, overal kom je muziekgeschiedenis tegen: een sprankelend muzikaal verleden dat de basis vormt voor een levendig muzikaal heden. Het Leipziger Notenspoor (Leipziger Notenspur), een vijf kilometer lange route die de 23 meest belangrijke originele plaatsen die relevant zijn voor de muziekgeschiedenis met elkaar verbindt, maakt deze schat zichtbaar en tastbaar. In de bodem verzonken stalen vormen markeren het 'lint' dat zich een weg baant door het stadscentrum en de muzikale traditie benadrukt. Het innovatieve audiogids systeem brengt de muziekgeschiedenis van Leipzig tot leven met talloze opnames om te beluisteren tijdens het wandelen van de route. In 2018 werd het Leipziger Notenspoor benoemd tot Europees erfgoed. De komende jaren zal het uitgebreid worden met een muzikale promenade (Leipziger Notenbogen), een fietsroute (Leipziger Notenrad) en de Leipziger Notenweg.

Kijk voor meer informatie over muziekstad Leizpig op www.leipzig.travel/music.