Kinderhoek: Het Zwanenmeer

Kinderhoek: Het Zwanenmeer

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met luisteren naar klassieke muziek. Klassieke muziek verbetert namelijk de concentratie en stimuleert de fantasie. Daarom presenteert classicnl vanaf nu elk eerste weekend van de maand een klassiek concert voor kinderen in de serie Kinderhoek. Leuk om samen met de (klein)kinderen naar te luisteren.
 

Deze maand een muzikaal sprookje op een van de beroemde balletten van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, verteld door Edwin Rutten: Het Zwanenmeer.

 

Prinsen, prinsessen en pirouettes

Edwin Rutten schreef bij Het Zwanenmeer een nieuw verhaal, gevuld met prinsen, prinsessen en pirouettes, waarin natuurlijk ook een flink potje getoverd wordt! De woorden van het balletverhaal dansen en springen op de noten. Rutten ís de strenge koningin, de zwarte ridder of het betoverde zwaantje en hij brengt daarmee vele sprookjesfiguren tot leven. De muziek wordt uitgevoerd door het London Symphony Orchestra onder leiding van André Previn. “Het mooie van muziek is dat je daarbij alles kunt bedenken wat je maar wilt,” zegt Edwin Rutten. Draai je fantasieknopje om, luister naar zijn verhaal en je ziet alles in je hoofd, wat de muziek speelt en Edwin Rutten vertelt.
 

Eerst kritiek, nu populair 

Toen Het Zwanenmeer, het eerste ballet van Tsjaikovski,  op 4 maart in 1877 in première ging, kregen het ballet en de muziek veel kritiek. Te zwaar, te symfonisch. Het ballet werd pas succesvol in een nieuwe productie uit 1895, met een choreografie van Marius Petipa en Lev Ivanov. Tsjaikovski zou ook de muziek aanpassen, maar overleed onverwachts in 1893. De balletcomponist Riccardo Drigo moest de muziek van Het Zwanenmeer aanpassen zonder Tsjaikovski's hulp. De productie uit 1895 wordt nog steeds als basis gebruikt door balletgezelschappen over de hele wereld en is een van de meest populaire balletten geworden.

Hieronder kan het fantasieknopje omgedraaid worden, je hoort het verhaal en in je hoofd zie je wat de muziek speelt en Edwin Rutten vertelt.