De classicnl kerstconcertengids 2023

De classicnl kerstconcertengids 2023

Dit jaar kunnen we weer de hele maand december genieten van prachtige kerstconcerten in theaters, concertzalen en kerken. Van het Weihnachtsoratorium en Christmas Carols tot ontroerende verhalen. Hieronder vind je een overzicht.


The Little Match Girl Passion (6 – 23 december, diverse locaties)

December 2023 gaan de wereldberoemde harpiste Lavinia Meijer en Wishful Singing op tournee. Ze voeren het ontroerende kerstverhaal van The Little Match Girl Passion en de sfeervolle A Ceremony of Carols van Benjamin Britten uit. The Little Match Girl Passion (2008) is een geroemde compositie van David Lang. In 2008 won hij de Pulitzerprijs voor zijn compositie van dit ontroerende verhaal. Hij heeft Het meisje met de zwavelstokjes, een sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen, bewerkt tot een eigentijdse klassieker. Het is een hartverscheurend kerstverhaal in de traditie van o.a. de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Speciaal voor dit prachtige kerstprogramma maken Lavinia Meijer en Wishful Singing een arrangement voor harp en zang.
 

Christmas with Anúna (6 – 23 december, diverse locaties)

Anúna doet bij menig muziekliefhebber het hart sneller kloppen. Het internationaal befaamde koor betovert zijn gehoor met engelengezang en Gregoriaanse gezangen van ongeëvenaarde klasse. Tijdens hun wereldwijde tournees is het inmiddels een traditie dat het koor in december ons land aandoet. Het kerstprogramma bevat bekende kerstliederen zoals Silent Night en Away in a manger, maar ook meer eigentijdse songs. Anúna creëert door de combinatie van adembenemend mooie a capellazang, prachtige kostuums en flakkerend kaarslicht een sfeer die de luisteraar niet meer loslaat. Een kerstconcert van Anúna brengt je gegarandeerd in hemelse sferen.
 

Ceremony of Carols (9 – 23 december, Breda, Heusden, Dordrecht)

Cappella Breda zingt op 9, 17 en 23 december in Breda, Heusden en Dordrecht een warm kerstprogramma rondom all-time-favorite a Ceremony of Carols van Benjamin Britten, met top-harpiste Veronique Serpenti. Kom je verwarmen in de donkerste momenten van het jaar met deze mooie kerstmuziek! Het concert opent met vier prachtige à cappella werken, eveneens van Benjamin Britten. In het middendeel van het concert klinkt warme kerstmuziek van Nederlandse componisten, Hans Leenders’ The darkest midnight in December en In the bleak midwinter van Margreeth de Jong. Beide stukken, in Engels idioom geschreven, sluiten naadloos aan bij de muziek van Benjamin Britten. In een vergelijkbare stijl schreef Trevor Maloney in zijn studietijd (2013) in Middelburg een prachtig Ave Maria, tevens in dit programma opgenomen.
 

Weihnachtsoratorium van het Nederlands Kamerkoor (12 – 23 december, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Lochem, Leiden)

Het Nederlands Kamerkoor heeft inmiddels een traditie ontwikkeld rondom de uitvoering van het Weihnachtsoratorium, die dit tot de ultieme uitvoering maakt. Elk jaar brengt het Nederlands Kamerkoor Bachs meesterwerk voor Kerst met een ander barokensemble uit de Europese top. Dit jaar werkt het koor samen met het gerenommeerde Duitse barokensemble Concerto Köln, onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra. Er staat een topcast aan solisten waarmee het geheel garant staat voor een perfecte uitvoering. Het Weihnachtsoratorium door het Nederlands Kamerkoor, dat mag je niet missen!
 

Van donker naar licht: Magnificat! (12 – 23 december, diverse locaties)

In dit ingenieuze kerstprogramma, met bezieling samengesteld door countertenor en dirigent Alex Potter, maakt de Nederlandse Bachvereniging samen met de luisteraar een reis van donker naar licht. Potter leidt het publiek door duizend jaar kerstmuziek: van eenstemmig gregoriaans, via intieme renaissance-soli van vroege voorgangers van Bach naar het absolute hoogtepunt: Bachs magnifieke Magnificat. Tussen Bachs meesterwerk zullen kerstliederen klinken die Bach in de eerste versie van het Magnificat, volgens de toenmalige traditie, invoegde. Van 12 tot en met 23 december in Kampen, Naarden, Utrecht, Tilburg, Haarlem en Amsterdam.


Messiah door de Nieuwe Philharmonie Utrecht (14 – 21 december, diverse locaties)

In december voeren Johannes Leertouwer en de Nieuwe Philharmonie Utrecht voeren de beroemde Messiah van Händel uit in 8 kerken en concertzalen. Eerdere uitvoeringen onder leiding van Johannes Leertouwer kregen de allerhoogste lof. “Glanzende juwelen gezet in koor- en orkestgoud”, schreef de pers. Vier prachtige solisten, een klein barokorkest, een kamerkoor met 16 zangers in een intieme sfeer, kortom; een Messiah om ieder jaar te horen en nooit meer te vergeten. De uitvoering van dirigent Leertouwer is welllicht anders dan je gewend bent. Hij voert zijn orkest aan vanuit zijn positie als violist én stelt hij het koor en de solisten op vóór het orkest. Zo brengt hij het Messiah-verhaal nog dichter bij het publiek.


Sternstunde (14 – 22 december, diverse locaties)

In december speelt Holland Baroque Sternstunde: Een nieuw programma vol met de mooiste 17de-eeuwse kerstmuziek. In het Duits wordt ‘Sternstunde’ gebruikt om een indrukwekkend en beslissend moment aan te duiden. Het woord ‘Sternstunde’, ‘Sterre-uur’, bestaat letterlijk uit licht en tijd. Toepasselijk, want in veel kerstmuziek wordt vaak over de ster en het uur van de geboorte gezongen.
Het dynamische barokorkest Holland Baroque nodigt het solistencollectief Ensemble Polyharmonique uit voor een nieuw programma rondom het oeroude kerstverhaal. De Duitse groep van acht zangers is de rising star van de vocale ensembles. Met acht concerten reist Sternstunde tussen 14 en 22 december door het hele land.
 

Messiah (23 december 2023), Amsterdam)

Een vernieuwende en actuele uitvoering in de Amstelkerk in Amsterdam van de Messiah. De bewerking van het ensemble Boi Akih van Georg Friedrich Händels beroemde oratorium uit 1741 is non-conformistisch, maar getuigt van respect voor de oorspronkelijke compositie en is in overeenstemming met Händels eigen werkwijze. Deze barokcomponist, die ensemble en klankvoorstelling voor ogen had, liet zich inspireren door het vakmanschap en de expressie van de solisten. Boi Akih brengt een heel eigen versie van dit meesterwerk met hun persoonlijke muziekidioom en een niet alledaagse bezetting met gitaar, altviool, kora en zang. De eigenzinnige combinatie van snaarinstrumenten vormt al een prachtig geheel op zich. Monica Akihary’s uitzonderlijke zang geeft de klassieke teksten een verbluffend nieuwe zeggingskracht. 


Kerstconcert met de Vijfde van Mahler (15 – 26 december, diverse locaties)

Deze Kerst brengt Phion klassieke muziek die je meevoert in een emotionele achtbaan. In Enschede, Utrecht, Apeldoorn, Nijmegen en Arnhem speelt het orkest de Vijfde van Mahler, onder leiding van Alexei Ogrintchouk. Vanaf de eerste tragische noten tot de finale vol uitzinnige vreugde is dit een indrukwekkend werk vol tegenstellingen. In de tragische treurmars waarmee de symfonie begint, hoor je zijn besef van de vergankelijkheid van het leven dat hij nog niet lang daarvoor door een inwendige bloeding bijna had verloren. Het Adagietto is een verstilde maar hartstochtelijke liefdesverklaring aan zijn aanbeden Alma. En de ‘himmelhochjauchzende’ finale is muziek van uitzinnige vreugde. Wat een feest!


Kerstconcert met het Nederlands Kamerorkest en Cappella Amsterdam (16 – 21 december, Alkmaar, Amsterdam, Haarlem)

Het Nederlands Kamerorkest en Cappella Amsterdam brengen een hartverwarmend kerstconcert met geliefde, maar ook verrassende vocale en instrumentale kerstmuziek. Naast oude en nieuwe koormuziek van Praetorius en Pärt zingt Cappella Amsterdam de vrolijke Fantasia on Christmas Carols van Vaughan Williams, waarin Raoul Steffani als baritonsolo optreedt. Van ongekende schoonheid is de sopraansolo in Hillborgs O dessa Ögon, gezongen door Katharine Dain. Het Nederlands Kamerorkest speelt werken van Finzi, MacDowell, Hillborg en Griegs sfeervolle Holberg Suite, onder leiding van Gordan Nikolić. Koor, solisten en orkest komen samen in een selectie uit Händels The Messiah, zijn bekendste oratorium, waarin hij met een veelheid aan koren en aria’s de persoon van Christus muzikaal tot leven brengt.


Festival of Lessons and Carols (16 en 22 december, IJsselstein en Utrecht)

Jaarlijks organiseert Kamerkoor Cantiago een Festival of Lessons and Carols. Een mooie opmaat naar Kerst, met schriftlezingen, koormuziek en samenzang! Je bent welkom op zaterdag 16 december in de Oude of St. Nicolaaskerk in IJsselstein. Of op vrijdag 22 december in de vertrouwde Jacobikerk in Utrecht. Met deze twee kerstconcerten sluit Kamerkoor Cantiago het jubileumjaar af op traditionele wijze. Met muziek van onder andere John Rutter, Ola Gjeilo en Benjamin Britten. Het geheel wordt instrumentaal omlijst door violist Jaël Vuijk en onze vaste organist Gerrit Christiaan de Gier. Beide uitvoeringen beginnen om 20.15 uur. De toegang is vrij. Na afloop is er een (digitale) collecte. Je bent van harte welkom om op deze manier samen met Cantiago toe te leven naar het Kerstfeest!
 

Feliz Navidad: Spaanse barokmuziek voor de kersttijd (17 december – 1 januari, diverse locaties)

Het Apollo Ensemble speelt vanaf 17 december een programma met Spaanse kerstmuziek in Almere, Enkhuizen, Breukelen, Bears, Amsterdam en Lelystad. In de Spaanse kersttradities zijn veel cantates bewaard gebleven voor een kleine bezetting met één solist, hobo, twee violen en basso continuo. Het zijn zeer aansprekende cantates die zelden worden uitgevoerd. Kom genieten van deze feestelijke, uitbundige en toch ook tedere muziek van Juan Francés de Iribarren, José de Nebra en Joseph de Torres.
 

Kerst Koepelconcert: ensemble Kobra en Christiaan de Vries (17 december, Amsterdam)

Het gerenommeerde vocaal ensemble Kobra brengt tezamen met organist Christiaan de Vries in de Koepelkerk in Amsterdam een afwisselend programma ten gehore, waarin kerstmuziek uit de hele wereld centraal staat. Het Bätz orgel klinkt niet alleen fantastisch als solo instrument, maar leent zich ook bij uitstek als een formidabel begeleidingsinstrument, met haar poëtische karakter. Sfeervolle muziek uit de pen van Rutter, Rachmaninov en Carter klinkt prachtig in de sfeervol versierde Koepelkerk, waarin je je helemaal in kerstsfeer kunt onderdompelen!


Kerst met Koningsberger (17 december, Uithoorn)

In deze tijden van afnemend licht nodigt de Stichting Culturele Activiteiten Uithoorn allen uit voor een bijzonder kerstconcert op zondag 17 december in De Schutse te Uithoorn. Geen traditioneel Kerstconcert met koor, maar een origineel optreden van de Nederlandse bariton Maarten Koningsberger, die begeleid wordt door het befaamde Matangi Strijkkwartet. Samen brengen zij klassieke kerstliederen, zoals Es ist ein Ros entsprungen, Wiegenlied (Brahms), Noël (Fauré) en Il est né le divin Enfant maar ook lichtvoetig kerstrepertoire zoals Jingle Bells, Sleighride, God rest you merry gentlemen en Let it snow!. Andere componisten zijn Humperdinck, Loewe, Reinecke en Reger. Ook Godfried Bomans en Jules de Korte krijgen een plaats in de herberg. De vocale stukken worden afgewisseld met instrumentale intermezzo’s door het Matangi Strijkkwartet: werken van Schubert, Mendelssohn en Beethoven. En als het publiek enthousiast is, komt er nog een heerlijke toegift als uitsmijter… Aanvangstijd is 14.30 uur; de deuren van de zaal gaan om 14.00 uur open.


Kerst met het Cosy Brass Quartet (17 december, Eefde)

Het kerstconcert in de Kapel op 't Rijsselt in Eefde wordt dit jaar verzorgd door een kwartet met Vlaamse topmusici: het Cosy Brass Quartet. Het kwartet heeft inmiddels een naam opgebouwd in België en Nederland en ver daarbuiten. Het veelzijdige repertoire loopt van intiem en breekbaar tot bont en uitbundig, en van Bach (onder andere het tweede Brandenburgse concert) tot hedendaagse "kerstkrakers" als Stop the Cavalry en het rendier met de rode neus. Naast muziek horen ook vertellingen bij kerst. Voor dit laatste zorgt de bekende Belgische schrijver, muziekkenner en TV-presentator Fred Brouwers. In dit concert zal hij op zijn bekende plezierige wijze duidelijk maken waarom kerst en muziek al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
 

Vrede (18 – 24 december, diverse locaties)

Pynarello maakt met groot literair talent Lisa Weeda een muzikale voorstelling met een nieuw en persoonlijk perspectief op het thema vrede. In Vrede vertellen Pynarello en Lisa samen een tijdloos en menselijk verhaal, ditmaal met Lisa’s oudtante Klawa als vertrekpunt. De eigenwijze Klawa keert stiekem terug naar haar huis in Oekraïne, om even thuis te zijn en haar kat te knuffelen, om weer het operagebouw te zien waar ze zo lang heeft gewerkt. Wat heb je over voor vrede, zelfs als die vrede alleen in je hoofd bestaat? De vlucht van Klawa wordt ondersteund door muziek van Ligeti en Korngold, er klinkt een Oekraïens volkslied en Bach heeft het laatste woord: dona nobis pacem. Van 18 tot en met 24 december in Groningen, Apeldoorn, Arnhem, Heerlen, Amsterdam, Tilburg en Utrecht.
 

Eenzame kerst met Frommermann en Corton (18 – 26 december, diverse locaties)

Zoals gebruikelijk brengt Frommermann ook dit jaar een kerstvoorstelling, te zien in Wageningen, Amersfoort, Groningen, Amsterdam, Bussum, Den Haag en Haarlem. Ditmaal wordt het een heel bijzondere, omdat de voorstelling voor het eerst in hun kerstconcerttraditie een echte kerstvertelling is, speciaal voor de gelegenheid geschreven door acteur/schrijver/muzikant Eric Corton. Een kerstverhaal over dat waar we allemaal misschien wel het bangst voor zijn: een eenzame Kerst. Over een man met goede bedoelingen en verkeerde keuzes. Van arrogante zielenrust die omslaat in blinde paniek als het diner van 25 december nadert. Over van alles bij elkaar proberen te houden en uiteindelijk los moeten laten. Over het misschien wel vrede vinden in een eenzame Kerst. Want, wat is eenzaamheid eigenlijk en wanneer gaat dat pijn doen?
 

Choir of Clare College, Cambrigde: een Engelse Kerst (19 – 23 december, Utrecht, Eindhoven, Almere)

Kruidige gemberkoek, warme wijn, duizenden lichtjes en bijna evenveel geschenken: gezellig! Maar het wordt past écht kerst met machtig mooie evergreens met precies de juiste dosis ontroering en vreugde. Als een van de beste universiteitskoren ter wereld is het Choir of Clare College, Cambridge de gedroomde sfeermaker voor de mooiste tijd van het jaar. Tussen verstilling en feestgedruis cureren de zangers de ultieme eindejaarssoundtrack met eeuwenoude traditionals, feestelijke polyfonie en Engelse koorklassiekers van vroeger en nu.
 

It must be Christmas! (19 – 28 december, Egmond aan Zee, Groningen, Amsterdam, Baarn, Zutphen)

Dit programma van Johannette Zomer & Friends met bekende en minder bekende Carols & Traditionals zal garant staan voor genieten met feestelijke, maar ook ontroerende muziek. Dit alles in intieme setting gebracht. Volgens goede Engelse traditie zal begonnen worden met Once in Royal David City, om vervolgens via prachtig Europees kerstrepertoire in Amerika uit te komen en daar samen van een Witte Kerst te dromen. Acteur en cabaretier Peter Lusse neemt het publiek mee naar zijn kindertijd en vertelt over zijn herinneringen aan de kerststal, die jaarlijks bij hem thuis werd opgebouwd. Ook deelt hij op niet mis te verstane wijze hoe hij nu werkelijk over de kerstman denkt en vertelt hij zijn eigen versie van het kerstverhaal.


Kerstmuziek door de eeuwen heen door Krashna Musika (20 december, Delft)

Hét studentenmuziekgezelschap van Delft, Krashna Musika, voert op 20 december een kerstconcert uit in de Nieuwe Kerk van Delft. Stukken uit diverse periodes in de muziekgeschiedenis worden ten gehore gebracht onder leiding van Ruben de Grauw. De studenten hebben bovendien niet stilgezeten: werk gecomponeerd door de leden van de vereniging is ook in het programma verwerkt! Krashna Musika: Het leukste studentenorkest van Nederland!
 

Kerst met Nardus Williams (20 en 21 december, Breda en Amsterdam)

Sinds ze in 2022 de Rising Talent Award won bij de prestigieuze International Opera Awards geldt sopraan Nardus Williams als een van de meest opwindende Britse zangers van haar generatie. Met deze rijzende ster, die nog niet eerder in Nederland te horen was, viert het Orkest van de Achttiende Eeuw Kerst in stijl. Geweldige vocale en instrumentale kerstmuziek komt voorbij van Händel, Bach, Vivaldi, Delalande en Corelli. Oude muziekspecialist David Bates dirigeert het orkest en zorgt ervoor dat Nardus Williams kan schitteren in dit perfecte concert om de kerstdagen mee in te luiden.
 

Seinconcerten: Kerstconcert (22 december, HIlversum)

Het inmiddels traditionele ‘buren-voor-burenconcert’ van Seinconcerten in Kerkgebouw De Morgenster zal dit jaar in het teken van Kerst staan. Een ensemble van musici uit de buurt zorgt samen met diverse muzikale gasten voor een bijzonder verrassings-kerstconcert, geïnspireerd door de Engelse Ceremony of Lessons and Carols, maar met een zeer vrije invulling, en met nòg meer ruimte voor muziek. Het geheel zal een afwisselend programma zijn, met muziek uit vele eeuwen rondom de kernwoorden van Kerst, die voor iedereen weer een andere betekenis zullen hebben: Geloof, hoop, liefde en de mogelijkheid voor een nieuw begin.
 

Proms: Christmas Classics (22 – 24 december, Rotterdam)

Laagdrempelig en sfeervol: Proms: Christmas Classics, op 22, 23 en 24 december door het Rotterdams Philharmonisch Orkest in De Doelen. Sneeuwvlokken dwarrelen, de arrenslee staat klaar: stap in en rijd mee naar een sprookjesachtige kerst, lang geleden in een land hier ver vandaan. Onderweg passeren we het peperkoekhuisje van Hans en Grietje, de balzaal van Assepoester en de betoverde tuin van Belle en het Beest. Voor het ultieme kerstgevoel zorgt Tsjaikovski's Notenkraker-suite: één groot feest, van de twinkelende ouverture tot de wereldberoemde bloemenwals. Met feestelijke kerstmarkt, glühwein en muziek na afloop.
 

Kerstmatinee van het Concertgebouworkest (25 december, Amsterdam)

Klaus Mäkelä leidt de Kerstmatinee van het Concertgebouworkest. De sfeervolle kersttraditie neemt al bijna vijftig jaar een bijzondere plaats in bij het Concertgebouworkest. De Kerstmatinee bleef het domein van de chef, bij uitzondering gegund aan een hoog aangeschreven gastdirigent. Nu staat artistiek partner en toekomstig chef Klaus Mäkelä voor de tweede keer op de bok op Eerste Kerstdag, na zijn fenomenale invalbeurt in coronatijd, twee jaar terug. Mäkelä bewees zich toen als een voortreffelijke Beethoven-dirigent; nu stort hij zich op diens Derde symfonie, ‘Eroica’. Daarnaast klinkt Felix Mendelssohns geliefde Ouverture ‘Die Hebriden’ én de weinig uitgevoerde concertaria Infélice. Bestel nu de laatste kaarten.
 

The Paradiso Orchestra Kerstmatinee (26 december, Amsterdam)

Traditiegetrouw neemt The Paradiso Orchestra op Tweede Kerstdag de Grote Zaal van Paradiso over. Kom langs en waan je op een Weens Kerstgala anno (pak 'm beet) 1873, met de mooiste muziek die het Wenen van 150 jaar geleden zo beroemd maakte. Te gast zijn sopraan Fenna Ograjensek, bariton Willem de Vries en trompettist André Heuvelman, natuurlijk de geweldige fanfare St. Caecilia uit Heemskerk en allen worden bijgestaan door de topmusici van The Paradiso Orchestra. Dompel jezelf onder in de allermooiste muziek van Johann Strauss jr., Emmerich Kálmán, Johannes Brahms, Mozart en nog heel veel meer. Uiteraard ontbreken meezingers, indrukwekkende fanfaremuziek, momenten van overpeinzing, humor en een kerstverhaal van Vrouwkje Tuinman niet. Zoals ieder jaar zorgt Paradiso voor Glühwein, kerststol en warme chocolademelk!