Festival Oude Muziek Utrecht presenteert programma 2024
Van 23 augustus tot en met 1 september staat het Festival Oude Muziek Utrecht 2024 volledig in het teken van muziek uit Sevilla, met gasten als L'Arpeggiata, Jordi Savall en Paul McCreesh. De kaartverkoop voor het festival start op donderdag 30 mei om 10.00 uur.
¡Mi querida Sevilla!
Ontmoetingsplek van oost en west, schatrijke havenstad, bakermat van de flamenco, cultureel en culinair epicentrum: Sevilla is het allemaal. Het is een plek van ontmoeting, waar in de middeleeuwen christenen, joden en moslims in relatieve vreedzame co-existentie samenleefden. Maar het is ook de plek vanaf waar de Katholieke Koningen in 1492 bevalen de joodse bevolking te verdrijven én de havenstad vanaf waar Columbus in datzelfde jaar vertrok naar de Nieuwe Wereld, met groot koloniaal leed tot gevolg.De festivalmakers laten zich inspireren door deze stad van culturele en historische rijkdom. In de renaissance was Sevilla een muzikale metropool met grootheden als Morales, Guerrero en Peñalosa. Maar we besteden ook aandacht aan de schitterende barokmuziek van Correa de Arauxo en Durón, én aan de mengbarok die tegelijkertijd aan de andere kant van de oceaan in Latijns-Amerika ontstond.
Artist in residence: Música Temprana
Ze zijn al jaren festivalfavoriet en absolute experts op het gebied van Spaanse en Latijns-Amerikaanse renaissance- en barokmuziek: Música Temprana. Het wereldwijd gerenommeerde ensemble rond de Argentijns-Nederlandse Adrián Rodríguez van der Spoel is dit jaar artist in residence en is driemaal te zien op het festivalpodium, waaronder tijdens het openingsconcert op 23 augustus met een monumentaal meerkorig programma.Naast Música Temprana maakt nog meer oudemuziekroyalty hun opwachting in Utrecht: Jordi Savall en zijn Hespêrion XXI presenteren een aangrijpend programma rondom vier eeuwen slavernij, L'Arpeggiata en Christina Pluhar spelen muziek van o.a. Mudarra en het Orkest van de Achttiende Eeuw houdt samen met Arthur Japin Haydns Zeven Laatste Woorden opnieuw tegen het licht. Maar ook andere internationale topensembles als La Tempête, Gabrieli Consort & Players, Camerata Trajectina en Vox Luminis zijn te gast.
Rijzende sterren: Cantoría
Ook de jonge zangers van Cantoría zijn artist in residence tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht 2024. Ze vormen één van de meest veelbelovende ensembles uit Spanje en zijn gespecialiseerd in de vocale polyfonie van hun geboortegrond. Ze treden tijdens het festival niet alleen aan als kwartet, maar ook in grotere formatie als Cantoría XL.Naast Cantoría is er nog veel meer jong talent te horen tijdens het festival, in de reguliere programmering én in de gratis toegankelijke Fringe. Hiermee vervult het festival een voortrekkersrol in de sector en bouwt het mee aan de toekomst van oude muziek.
Eeuwig voor nu
Oude muziek is springlevend. Het festival daagt zijn bezoekers uit om door naar het verleden te kijken, het heden beter te begrijpen. Onderwerpen als kolonialisme, religieuze onderdrukking en culturele samensmelting staan centraal in de geschiedenis van Sevilla. Co-curator dit jaar is de Belgische Koert Debeuf: succesauteur, filosoof én middenoostenspecialist. Met een reeks lezingen duidt hij tijdens het festival de invloed van de Arabische beschaving op de Europese geschiedenis, die in Sevilla zo zichtbaar én hoorbaar is.Kaarten voor het Festival Oude Muziek Utrecht zijn vanaf 30 mei verkrijgbaar via www.oudemuziek.nl.
