Klassieke muziek luisteren bij Classic.nl

Klassieke muziek luisteren bij Classic.nl

Stem hier op jouw favoriete album! 

Hieronder vind je de 10 genomineerde albums voor de ‘Classicnl Edison Klassiek Publieksprijs’. Om ze te beluisteren hebben we een Spotify playlist gemaakt, die vind je onder de stemtool net als korte omschrijvingen van de albums. Je kan ook een selectie uit alle albums horen op woensdag 21 september vanaf 21:00u op Classicnl.

Breng hieronder je stem uit door een albumcover te selecteren en daaronder te bevestigen.

Onder de stemmers verloten we 10x 2 exclusieve kaarten voor de AFAS EDISONS Jazz en Klassiek 2022 op 6 oktober in Leusden. Stemmen kan t/m 26 september.

#EMBED/POLL/1660808834#

 

Beluister de albums via Spotify:

De 10 genomineerden in het kort:


 

Goldberg Variations – Hannes Minnaar
De bevlogen pianist Hannes Minnaar speelt de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach met een geheel 'eigentijdse' interpretatie. Minnaar vertelt geen dramatisch verhaal, maar laat een architectonische structuur zien, een driedimensionaal beeldend kunstwerk, kristalhelder, waarin alle noten te horen zijn. Dit is een ‘Goldberg’ voor de 21e eeuw.

Saint-Saëns, Piano Concertos 1 & 2 – Alexandre Kantorow/Tapiola Sinfonietta/Jean-Jaques Kantorow
In 2019 oogstte Alexandre en Jean-Jacques Kantorow's opname van de laatste drie pianoconcerten van Camille Saint-Saëns de hoogste lof over de hele wereld. Nu zijn ze terug met niet alleen de eerste twee pianoconcerten, maar ook alle overige werken voor piano en orkest van Saint-Saëns. Een rijkelijk gevuld album met een programma dat 33 jaar omspant.
 
Matthaus-Passion – Ensemble Pygmalion o.l.v. Raphael Pichon
Deze Matthäus-Passion is een mijlpaal in het vijftienjarig bestaan van Ensemble Pygmalion en getuigt van hun ervaring met het werk van Bach. Het is een tragedie in vijf bedrijven, tegelijk intiem en theatraal, menselijk en metafysisch, de Passie wordt hier in een nieuw licht onthuld: als een diep ontroerend en universeel epos.
 
Are You Still Somewhere? – Lavinia Meijer
Op Are You Stil Somewhere combineert harpiste Lavinia Meijer originele composities met haar droom van het interpreteren van moderne componisten en musici voor harp. Met werken van Ryuichi Sakamoto, Ólafur Arnalds, en Alexandra Streliski, en samenwerkingen met de Nederlandse pianist Pieter de Graaf en punklegende Iggy Pop.
 
Dedicated – 2Cellos
Het Kroatische cellistenduo 2Cellos, bestaande uit Luka Šulic en HAUSER, nodigt fans uit om hun tienjarig bestaan mee te vieren op het album Dedicated. Het album toont de unieke speelstijl van het duo in tien nieuwe bewerkingen van hits van onder andere One Republic, Lady Gaga en Simon and Garfunkel, waarin genres als pop en rock opnieuw worden uitgevonden.
 
Underwater – Ludovico Einaudi
Underwater van Einaudi is ontstaan tijdens de lockdown toen de componist op zichzelf was aangewezen en de natuur introk voor inspiratie. Het resultaat is zijn eerste solo piano-album in 20 jaar. Voor de pianist is Underwater een ontsnapping aan het dagelijks leven, een plek zonder haast.
 
12 Stradivari – Janine Jansen & Antonio Pappano
Op dit baanbrekende album bespeelt Janine Jansen twaalf Stradivarius violen van over de hele wereld, begeleid door Antonio Pappano op piano. De kostbare strijkinstrumenten, elk met een onderscheidend geluid en karakter, waren ooit eigendom van legendarische violisten als Fritz Kreisler, Nathan Milstein, Oscar Shumsky en Ida Haendel en sommige ervan waren al tientallen jaren niet bespeeld.
 
Silent Dreams – Harriet Krijgh & Magda Amara
 Op Silent Dreams speelt de veelbelovende celliste Harriet Krijgh samen met pianiste Magda Amara zestien liederen, van onder meer Schubert, Schumann, Brahms, Strauss en Rachmaninov, die haar na aan het hart liggen en die een weerspiegeling vormen van haar leven als mens en musicus. Verlangen en stilte zijn terugkerende thema's. 
 
Dutch Masters – Lucas & Arthur Jussen
Dutch Masters staat volledig in het teken van Nederlandse componisten, met een selectie van stukken uit de 20e en 21e eeuw. Met dit album plukken pianobroers Lucas en Arthur Jussen niet alleen de vruchten van een bloeiende eeuw Nederlandse muziek, maar brengen ze ook een ode aan pianist en pedagoog Ton Hartsuiker, bij wie ze jarenlang lessen volgden.
 
Alla Napoletana – Christina Pluhar, L’Arpeggiata
Christina Pluhar, L'Arpeggiata en acht gastzangers verkennen op Alla Napoletanade muzikale snelwegen en zijwegen van Napels, de meest bedwelmende en eigenzinnige van de grote steden van Italië. Dit dubbelalbum drukt de muzikale persoonlijkheid van de stad van de 17e tot de 20e eeuw uit, van de operastijl van de Napolitaanse school tot populaire liederen en dansen.