De mooiste passieconcerten in 2025

De mooiste passieconcerten in 2025

Rond de paasdagen kunnen we weer genieten van de mooiste passieconcerten in kerken en concertzalen. Van de geliefde passies van Bach tot minder bekende werken van Liszt en Stölzel , er zijn weer veel verschillende uitvoeringen. Hieronder vind je een greep uit het aanbod.
 

Cappella Breda – Aus tiefer Not (19 april Dordrecht)

Op Stille zaterdag 19 april zal Cappella Breda een bijzonder passieconcert ten gehore brengen met de titel: Aus tiefer Not schrei ich zu dir. Deze koraalcantate is één van de oudste en populairste koralen die Martin Luther samen met zijn muzikale compaan Johann Walther in 1524 in het Geystlich Gesangk Buchleyn te Wittenberg heeft gepubliceerd. Het lied werd tijdens Luthers begrafenis gezongen. U hoort van Johann Sebastian Bach en Lupus Hellinck uitvoeringen van dit koraal. Daan Manneke, de oprichter van het koor en dirigent tot 2017 viert dit jaar zijn 85e verjaardag. Daarom voert Cappella Breda zijn compositie 'Madrigalen voor de Stad Breda' uit dat eindigt met het koraal 'Aus tiefer Not'. De gedichten - die onlosmakelijk aan deze compositie zijn verbonden - zullen worden gelezen door Yvonne Né.
 

Pasen in het Muziekgebouw aan ’t IJ (21 maart – 18 april, Amsterdam)

Van 21 maart tot en met 18 april staat het Muziekgebouw aan 't IJ weer garant voor een bijzondere paasprogrammering, met 6 concerten door onder andere Pynarello, Vox Clamantis en Tenebrae. Het dramatische verhaal van Pasen is altijd een grote inspiratie voor componisten. Niet te missen zijn de twee beroemde passies van Bach, de Johannes en de Matthäus. ‘Meester van de eenvoud’ Arvo Pärt componeerde een 20e-eeuwse broeder van de Johannes. Via het Path of Miracles van vocaal ensemble Tenebrae bereik je het pelgrimsoord Santiago, terwijl Cantoría een 16e-eeuwse, Spaanse Pasen verklankt.

 

Matthaus Passion door de Nederlandse Bachvereniging (4 – 19 april, Diverse locaties)

Al meer dan honderd jaar voert de Nederlandse Bachvereniging elk jaar een van Bachs meest geliefde werken uit: de Matthäus Passion. Dit jaar staat de vooraanstaande Duitse dirigent Hans-Christoph Rademann voor het ensemble. Bij Rademann is Bachs meesterwerk in goede handen. Deze echte Bach-man – oprichter van het Dresdner Kammerchor, artistiek leider van de Bachakademie Stuttgart en vaste naam op het internationale muziekfestival Bachfest – zoekt bij elke Matthäus Passion die hij uitvoert, naar een hedendaagse, nieuwe benadering. Altijd met zorgvuldig oog voor het monumentale karakter van het werk.


Matthäus Passion door Ars Musica (5 – 16 april, diverse locaties)

Ars Musica brengt dit jaar de Matthäus Passion in Oudewater, Zeist, Zoetermeer en Rotterdam. Voor dirigent Patrick van der Linden is de boodschap van Bach in één woord: liefde. In vrijwel elke aria draait het om de liefde. In de aria ‘Aus Liebe’, wanneer de basinstrumenten zwijgen, wordt de liefde zelf hemels. Het kruis? Tranen? Verraad? Schuld? Uiteraard. Maar door alles glinstert liefde. De Matthäus Passion houdt ons een spiegel voor; ze laat ons kijken naar de mens die we zijn en naar de mensen om ons heen. Met welwillendheid en liefde komen we nader tot elkaar. Een boodschap voor alle tijden, en zeker ook voor de onze.
 

Matthäus Passion door Johannes Leertouwer en de Nieuwe Philharmonie Utrecht (10 – 19 april, diverse locaties)

Johannes Leertouwer heeft een lange persoonlijke geschiedenis met de Matthäus Passion, en geldt als een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van uitvoering van dit meesterwerk. Zo voerde hij het werk veelvuldig uit als concertmeester van de Nederlandse Bachvereniging. Nadat hij in 2002 de Matthäus voor het eerst dirigeerde naast de legendarische Gustav Leonhardt, dirigeerde hij ook een aantal jaren uitvoeringen met het Noord Nederlands Orkest en het Noord Nederlands Concert Koor. Vanaf 2012 voerde hij de Matthäus uit met 10 zangers, leidend vanaf de concertmeestersstoel met de Nieuwe Philharmonie Utrecht. In 2025 brengt Johannes Leertouwer samen met de Nieuwe Philharmonie Utrecht de Matthäus Passion weer in de bekende dubbelkorige versie, in Rhenen, Rotterdam, Leiden, Amsterdam, Breda, Groningen en Utrecht. De laatste jaren kreeg de Matthäus Passion onder zijn leiding lovende recensies.
 

Matthäus Passion door Bachkoor Holland (12 – 18 april, Lochem en Delft)

Bachs Matthäus Passion behoort tot de machtigste en meest ontroerende uitingen van het lijdensverhaal van Christus. Vanaf de eerste noten tot aan het adembenemende slotkoor heeft Bach door het spelen met getallen en harmonisaties de complete partituur geladen met talrijke subtiele symbolische verwijzingen naar de woorden van het evangelie van Matteüs. Bachkoor Holland voert de Matthäus Passion driemaal uit tijdens twee avondconcerten en een middagconcert. Het concert op Goede Vrijdag in Delft bestaat uit twee delen met daartussen een lange lunchpauze. De kerk gaat steeds een uur voor aanvang open voor publiek.
 

Johannes Passion door het Nieuw Bach Ensemble (15 – 18 april, Amersfoort, Emmeloord en Amsterdam)

In 1724, kort na zijn aanstelling als cantor in Leipzig, componeerde Johann Sebastian Bach de Johannes Passion, een baanbrekend werk voor de Goede Vrijdag. Nu, 301 jaar later, voert het Nieuw Bach Ensemble dit meesterwerk opnieuw uit. Al bijna 40 jaar voert het ensemble dit werk uit, niet uit traditie, maar omdat het nog steeds boeit, aangrijpt en verrast. De rijk geschakeerde uitdrukking langs de lijnen van het lijden van een mens gaat ons allemaal aan. De Johannes Passion is een hoogtepunt in wat muziek kan toevoegen, verduidelijken en oprakelen in alles wat we zijn. Of het nu de eerste keer is dat u dit werk hoort of de zoveelste keer, er is altijd iets nieuws te horen en te voelen. Juist nu, in een wereld vol onrust, zal de Johannes Passion die Nieuw Bach Ensemble brengt de musici en het publiek wederom ten diepste raken, en een baken van hoop bieden.
 

Meezing Matthäus voor mensen met dementie (16 april, Delft)

Stichting Bachkoor Holland organiseert op 16 april in Delft een Meezing Matthäus om de mooie muziek van Johann Sebastian Bach bereikbaar te maken voor een breder publiek en voor mensen met een afstand tot de samenleving. 100 amateurzangers voegen zich bij Bachkoor Holland. In samenwerking met Stichting Molto zullen de amateurzangers en het koor met mensen met een haperend brein én hun mantelzangers delen uit de Matthäus Passion van Bach uitvoeren. De Meezing Matthäus vindt plaats op 16 april in de Nieuwe Kerk in Delft en is voor iedereen toegankelijk.
 

De Matthäus Passion in kruisopstelling (16 – 18 april, Deventer)

De uitvoering van de Matthäus Passion in de Deventer Bergkerk is uniek in Nederland; nergens anders wordt de Matthäus Passion in kruisopstelling uitgevoerd. In deze opstelling staat het jongenskoor dwars opgesteld ten opzichte van de twee andere koren en zo ontstaat een visueel en auditief kruis waar het publiek letterlijk tússen zit. Dirigent Klaas Stok nam in 2006 het initiatief om de Matthäus Passion in deze kruisopstelling uit te voeren in de Bergkerk in Deventer: "De dubbelkorigheid wordt in kruisopstelling optimaal benut: het publiek hoort en ziet de dialoog tussen de koren en orkesten, en dat maakt de beleving nóg intenser." Niet alleen bezoekers ervaren de bijzondere dynamiek van deze uitvoering; ook solisten en koor- en orkestleden werken graag aan deze uitvoering mee vanwege de unieke belevenis.
 

Matthaus Passion door het Rotterdams Philharmonisch Orkest (17 – 19 april, Rotterdam)

Vijf sterren: Jonathan Cohens debuut bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest oogstte in 2021 de hoogste lof in de Volkskrant. ‘De wonden die Christus voor de mensheid oploopt, werden hoorbaar in violistische zweepslagen’: onder Cohens leiding klonk het orkest in Händels Messiah met de wendbaarheid van een barokensemble, vol, krachtig en ontroerend. De overtreffende trap mogen we dit jaar verwachten als Cohen terugkeert met Bachs Matthäus-Passion in De Doelen.
 

Matangi Moments: Haydn - Die sieben letzten Worte (18 en 20 april, Den Haag en Amsterdam)

Het meest passende werk voor strijkkwartet tijdens de passie-periode is Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze van Haydn. Deze zeven Sonates voor strijkkwartet met hun verhalende karakter zijn indrukwekkend te noemen. Dit meesterwerk brengt je in een bijna trance-achtige staat; een uur lang adagio’s met zoveel verschillende sferen en gevoelens en dan ineens die bombastische en schokkende aardbeving (Il Terremoto) aan het einde. Het is een concentratieslag voor de vier musici die gestalte moeten geven aan een ‘rollercoaster’ van heftige gevoelens als wanhoop, pijn, vergeving, hoop, berusting en sterven. Van alle versies die er bestaan van dit stuk is de vorm van het strijkkwartet het meest bekend en populair geworden. Mogelijk omdat de intimiteit van deze vorm het beste samenvalt met zoiets als vier mensen die in gebed verenigd zijn.