De mooiste passieconcerten in 2024
Rond de paasdagen kunnen we weer genieten van de mooiste passieconcerten in kerken en concertzalen. Van de geliefde passies van Bach tot minder bekende van Sebastiani en Telemann, er zijn weer veel verschillende uitvoeringen. Hieronder vind je een greep uit het aanbod.
Matthäus-Passion door Collegium Musicum Traiectum (9 – 16 maart, Meppel, Coevorden en Utrecht)
Ook Collegium Musicum Traiectum waagt zich dit jaar weer aan het meesterwerk van Bach. Het ensemble voert de Matthäus-Passion uit in oude stemming (a=415 Hz) en op oude instrumenten. Ook dit project worden de musici van CMT weer gecoacht door leden van de Nederlandse Bachvereniging. In het nog relatief korte bestaan van het ensemble is dit alweer de derde keer dat de Matthäus-Passion op de agenda staat. Dat is niet voor niets: dit hoogtepunt uit de barok blijft bijzonder om uit te voeren. CMT voert de Matthäus-Passion dit voorjaar drie keer uit: twee keer in Drenthe (Meppel en Coevorden; 9 en 10 maart) en eenmaal in Utrecht (16 maart).Matteüs Junior (10 – 17 maart, Deventer, Nijmegen en Arnhem)
De Matteüs Junior is een geënsceneerde versie van de Matthäus Passion van Johan Sebastian Bach. Voor iedereen die zijn kinderen, kleinkinderen en vrienden kennis wil laten maken met het eeuwenoude verhaal met muzikale hoogtepunten uit de beroemde versie van Bach. De bewerking is gemaakt voor twee acteurs, vijf solisten, drie musici en een koor. Een voorstelling over een vader die zijn zoon aan de hand van de muziek van Bach het verhaal vertelt van de Vader en Zijn Zoon. Een verhaal over vriendschap, verraad, offer, zondebok, lijden, medelijden en dood. En, tot slot, verrijzenis. Het geheim dat het leven voortkomt uit de dood. Bestaat dat? Dat bestaat! Voor iedereen van 10 tot 100 die houdt van een wonderlijk verhaal én wonderschone muziek.De Matthäus-Passion door Dutch Baroque (15 – 16 maart, Ede en Zwijndrecht)
De Matthäus-Passion: Bachs magistrale werk. De samenhang tussen dramatisch getoonzette koren, emotionele aria’s en bezinnende koralen nemen je als luisteraar mee in dit eeuwenoude verhaal waarin de aspecten van geloof, hoop en liefde centraal staan. Dutch Baroque laat je horen hoe het werk bedoeld was. Geen theater, maar kerkmuziek gespeeld door gespecialiseerde en gekwalificeerde musici op authentieke instrumenten. Je zult een versie horen met kleine nuances, die nergens elders klinkt. Barokspecialist Gerard de Wit heeft een geheel nieuwe editie ontworpen in reconstructie naar Bachs eerste versie 1727. Uit deze nieuwe editie zal dit jaar gespeeld en gezongen worden door de gedreven musici van Dutch Baroque. De concerten vinden plaats op 15 maart in Ede en op 16 maart in Zwijndrecht.Passieconcerten van Ars Musica (15 – 27 maart, Oudewater, Zeist, Rotterdam en Tiel)
Maart is voor Ars Musica de Passie-maand met maar liefst vier uitvoeringen van de Matthäus Passion van 16 tot en met 27 maart en een uitvoering van de Johannes Passion op 15 maart. De Matthäus Passion concerten staan onder leiding van dirigent Patrick van der Linden en blijven elk jaar weer fascineren. Bachs Johannes Passion staat ten onrechte in de schaduw van zijn grote Matthäus Passion. Met het concert in de Grote of St. Maartenskerk in Tiel treedt de Johannes Passion uit de schaduw. Welke uitvoering je ook kiest, ze zijn alle zeer de moeite waard. Laat je meenemen in het Passie-verhaal.Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging (16 – 30 maart, diverse locaties)
Van 16 t/m 30 maart tourt de Nederlandse Bachvereniging door het land met de Matthäus-Passion van Bach. Gastdirigent in deze 102e editie is Johanna Soller, een rijzende ster onder barokdirigenten. Onder haar leiding zal Bachs meesterwerk dicht bij het publiek staan en volgens Soller een stuk zijn dat je ‘bijna aan den lijve kunt meevoelen’. De Duitse Johanna Soller maakt met de Matthäus-tournee haar debuut als dirigent bij de Bachvereniging. De jaarlijkse passie krijgt onder haar leiding de persoonlijke en herkenbare lading die het volgens Soller heeft: “Bach slaagt er als geen ander in om ons te betrekken, ook wie niet noodzakelijk zelf gelooft. De kruisiging zelf staat überhaupt niet centraal, de focus ligt op het verkennen van menselijke relaties. Eenzaamheid is een veel belangrijker thema, net als angst.”Pasen in het Muziekgebouw aan ’t IJ (16 maart – 1 april, Amsterdam)
Van 16 maart tot en met 1 april staat het Muziekgebouw weer garant voor een bijzondere Paasprogrammering. Zes concerten door de crème de la crème van de internationale oude-muziekscène met prachtige, beschouwende muziek uit de Christelijke traditie. Zo klinkt Bachs Johannes Passie door Cappella Amsterdam en Orkest van de Achttiende Eeuw. Dit dramatische meesterwerk werd precies 300 jaar geleden voor het eerst uitgevoerd. Of de intieme Matthäus Passion van Johann Sebastiani door Vox Luminis. New York Polyphony en Stile Antico brengen sobere meerstemmige muziek uit de renaissance en PRJCT Amsterdam en Vlaams Radiokoor vertolken onder leiding van Maarten Engeltjes het jubelende paasoratorium van Bach.De Lukas Passion van Telemann (16 maart, Assen)
In heel Nederland worden in de passietijd Mathäus- en Johannes-Passies uitgevoerd, maar er zijn veel andere passies die je niet vaak hoort. Eén daarvan is de Lukas Passion 1744 van G.P. Telemann. Telemann heeft verschillende Lukas Passies gecomponeerd, maar Oratoriumkoor Assen voert de compositie van 1744 uit, een uitvoering die je zelden hoort. De uitvoering in de Adventskerk in Assen staat onder leiding van Marion Bluthard, met medewerking van het Margaretha Consort en de solisten Clarisse Planchais (sopraan), Twan van der Wolde (tenor) en Roele Kok (bas).Familieconcert: Be Matthäus (8 ) (16 maart, Amsterdam)
Speciaal voor het Bach Festival in Het Concertgebouw heeft Ton Meijer een nieuwe interactieve productie ontwikkeld. Be Matthäus neemt je heel toegankelijk (voor kinderen vanaf 8 jaar) mee langs de hoogtepunten van Bachs meesterwerk, de Matthäus-Passion. Welkom in Bachs wereld!Vox Luminis: Mattheus volgens Sebastiani (16 – 17 maart, Amsterdam en Den Haag)
Bijna deelde hij zijn naam met J.S. Bach: Johann Sebastiani. De landgenoot van de Thomascantor componeerde zowat een halve eeuw vóór Bachs iconische Mattheuspassie zijn eigen versie van het lijdensverhaal. In dit compacte werk zet Sebastiani met de toevoeging van Lutherse koralen een belangrijke trend. Ook de evangelist als tenor en Christus als bas klinken ons vandaag vertrouwd in de oren. De ontroerende Missa pro defunctis van Johann Caspar Kerll vervolmaakt dit beklijvende barokke tweeluik.Bachkoor Brabant: Johannes Passion (17 maart, Breda)
Het Bachkoor Brabant voert op 17 maart in de Sint-Martinuskerk in Breda de vierde en definitieve versie van de Johannes Passion uit. Hierin zijn door Bach zelf diverse versieringen en kleine toevoegingen aangebracht, waardoor deze passie nog beter werd uitgebalanceerd. De Johannes Passion staat bekend om zijn korte felle koorgedeelten met veel gevoel voor de heftige dramatische verhaallijn, prachtige aria’s en bekende koralen. Het Bachkoor Brabant wordt begeleid door Barokorkest Florilegium Musicum onder leiding van dirigent Geert van den Dungen.Bach Ensemble Amsterdam: Matthäus-Passion (17 – 30 maart, Amersfoort, Hoorn, Amsterdam en Dordrecht)
Het Bach Ensemble Amsterdam (koor & orkest) voert gepassioneerd én stijlbewust muziek van Bach en tijdgenoten uit. Bezoek deze maand een concert van de Matthäus-Passion van Bach, uitgevoerd door het Bach Ensemble! Op 16 maart in Amersfoort, 17 maart in Hoorn, 24 maart in Amsterdam of 30 maart in Dordrecht. Het ensemble wordt intensief gecoacht door professionele musici werkzaam bij o.a. de Nederlandse Bachvereniging. Met zo'n meesterstuk als de Matthäus-Passion betekent dat dubbelop genieten en onder de indruk raken, wanneer je je laat meenemen in het Passie-verhaal. Een concert in de categorie 'die wil ik niet missen'.Bachs Matthäus-Passion en andere passieverhalen door Iván Fischer (20 maart, Amsterdam)
Dirigent en componist Iván Fischer stelt een uniek, actueel programma samen rondom compassie in Het Concertgebouw. Met Bachs Matthäus-Passion als muzikale kern ontstaat een passie van nú, waarin Bachs meesterwerk samensmelt met klanken uit verschillende windstreken. Erbarme dich (met op viool Janine Jansen) zij aan zij met een Indiase raga. Aus Liebe zij aan zij met improvisaties op de ud. O Mensch, bewein dein’ Sünde groß zij aan zij met Ravels Kaddish... Samen vormen deze stukken een nieuwe passie, die medeleven en compassie een plek geeft in de huidige tijd. Fischer leidt onder andere het Budapest Festival Orchestra en het Cantemus Mixed Choir.Ad Mosam: Johannespassion (22 – 23 maart, Sittard en Utrecht)
Ook dit jaar zal de Johannes van AD MOSAM weer een actuele uitvoering worden. In zijn interpretatie, zijn de volgende overwegingen voor Bernard Wolteche van belang. Christus verschijnt hier - meer nog dan in de Mattaüs-Passion, als een charismatische figuur die zowel de Romeinse autoriteiten - de bezetters - als de inwoners van Judea intimideert. Een belangrijk aspect is dat de onderwerpen erg actueel zijn: een bezet gebied en autoritaire excessen, marteling, een onrechtvaardig oordeel… Zoals gebruikelijk wil Ad Mosam ook in deze Johannes kansen geven aan jong talent. De concerten worden omlijst door een nieuwe versie voor scholieren en families, op 23 maart in Utrecht. Met de hulp van een verteller reis je in dit familieconcert voor jong en oud door verschillende scenes uit de Johannespassion. Reis je mee?Jos van Veldhoven dirigeert de Johannes-Passion bij Phion (22 – 24 maart, Enschede, Oldenzaal en Zwolle)
In Enschede, Oldenzaal en Zwolle speelt Phion Bachs bevlogen passiewerk. Onder leiding van Bachkenner Jos van Veldhoven en samen met Consensus Vocalis en zes vocale topsolisten wordt dit een onvergetelijke Johannes-Passion. De uitvoering van de Johannes Passion is een productie van BachTwente en wordt geleid door een van Nederlands bekendste Bachkenners, Jos van Veldhoven. Jarenlang was hij muzikaal leider van de Nederlands Bachvereniging en werd als zodanig zelfs geëerd met een lintje. Nog steeds verzorgt hij talloze concerten met de vocale muziek van Bach en tijdgenoten, waarbij hij vaak baanbrekend onderzoekswerk verricht naar onbekende barokke passiemuziek.Matthäus-Passion door Johannes Leertouwer en de Nieuwe Philharmonie Utrecht (22 – 30 maart, Emmeloord, Leiden, Amsterdam, Groningen en Utrecht)
Johannes Leertouwer heeft een lange persoonlijke geschiedenis met de Matthäus-Passion, en geldt als een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van uitvoering van dit meesterwerk. Vanaf 2012 voerde hij de Matthäus uit met 10 zangers, leidend vanaf de concertmeestersstoel met de Nieuwe Philharmonie Utrecht. In 2024 brengt Johannes Leertouwer samen met de Nieuwe Philharmonie Utrecht de Matthäus-Passion weer in de bekende dubbelkorige versie. De laatste jaren kreeg de Matthäus-Passion onder zijn leiding lovende recensies.Matthaus Passion door Bachkoor Holland (23 – 29 maart, Lochem en Delft)
Bachs Matthäus Passion behoort tot de machtigste en meest ontroerende uitingen van het lijdensverhaal van Christus. Vanaf de eerste noten tot aan het adembenemende slotkoor heeft Bach door het spelen met getallen en harmonisaties de complete partituur geladen met talrijke subtiele symbolische verwijzingen naar de woorden van het evangelie van Matteüs. Bachkoor Holland voert de Matthäus Passion driemaal uit tijdens twee avondconcerten en een middagconcert. Het concert op Goede Vrijdag in Delft bestaat uit twee delen met daartussen een lange lunchpauze. De kerk gaat steeds een uur voor aanvang open voor publiek.Nieuw Bach Ensemble: Johannes-Passion (26 – 29 maart, Amersfoort, Utrecht en Amsterdam)
Dit jaar wordt een speciaal jaar voor de Johannes-Passion: in 2024 is het precies 300 jaar geleden dat Bachs Johannes-Passion voor het eerst uitgevoerd werd. Dat gaat het Nieuw Bach Ensemble vieren met drie bijzondere uitvoeringen, ieder jaar traditiegetrouw in Amersfoort, Utrecht en Amsterdam. Om deze geweldige muziek te kunnen uitvoeren met dezelfde instrumenten als die Bach zelf gebruikte, werkt het Nieuw Bach Ensemble in 2024 opnieuw samen met barokorkest Collegium Delft. Zo komen we dicht bij de bron, met behoud van wat de uitvoeringen altijd al zo bijzonder maakte: de spanning in het verhaal, met oog voor het detail, en de markante dubbelrol van het koor: als ‘volk’ in het Bijbelverhaal én als vertolker van de indrukwekkende koralen.Meezing Matthäus voor mensen met dementie (27 maart, Delft)
Op woensdag 27 maart vindt in de namiddag een grootse Meezing Matthäus voor mensen met dementie plaats, georganiseerd door Bachkoor Holland en de Stichting Participatie met Dementie. In de Nieuwe Kerk in Delft kunnen mensen met dementie, 'mantelzangers' én regulier publiek meezingen met dit wereldberoemde werk. Een selectie van hoogtepunten uit de Matthäus Passion van J.S. Bach, zoals het openingskoor en het slotkoor, en diverse koralen en aria’s, worden afgewisseld door korte vertellingen als vervanging van de recitatieven waarin het lijdensverhaal ‘vertaald’ wordt naar het dagelijks leven van mensen met dementie en hun naasten. Deze concertuitvoering duurt 1 uur en 30 minuten.De Matthäus Passion in de kruisopstelling (27 – 29 maart, Deventer)
Dirigent Klaas Stok nam jaren geleden het initiatief de Matthäus Passion in kruisopstelling uit te voeren in de Deventer Bergkerk. Tot op de dag van vandaag uniek in Nederland en dit jaar op woensdag 27, donderdag 28 en vrijdag 29 maart wederom te zien, te horen en te beleven. In de kruisopstelling krijgt de dubbelkorigheid van de Matthäus Passion meer betekenis. Zo zijn de eerste uitvoeringen in de tijd van Bach ook uitgevoerd. De beide koren I en II staan tegenover elkaar. Het jongenskoor staat daar weer dwars op. Dat maakt de kruisvorm compleet. Het publiek zit er middenin. Je hoort en ziet wat er tussen de koren, orkesten en solisten gebeurt. De dialogen, het verhaal én de muziek komen echt tot leven. Als je dit eenmaal hebt meegemaakt…De Matthäus-Passion door het Rotterdams Philharmonisch Orkest (28 – 30 maart, Rotterdam)
Ook in 2024 keert het Rotterdams Philharmonisch Orkest terug naar de Doelen om het paasverhaal te vertellen via een van de grootste klassieke werken aller tijden: de Matthäus-Passion van Johannes Sebastian Bach. De Matthäus-Passion werd voor het eerst uitgevoerd op Goede Vrijdag in 1727 en werd belangrijke traditie tijdens de paasdagen. Deze religieuze viering van Pasen is een ware tweedeling tussen dood en leven, einde en begin, verdriet en vreugde.De Matthäus-Passion door het Nederlands Kamerkoor (28 – 30 maart, Leiden en Den Haag)
De Nederlandse passietraditie heeft bijna iconische proporties bereikt en geniet ongekende populariteit. Nergens wordt de Matthäus-Passion zoveel uitgevoerd als in Nederland. Het Nederlands Kamerkoor werkt voor de uitvoeringen van Bachs tijdloze en meeslepende passieverhaal samen met het Residentie Orkest. De Britse dirigent Matthew Halls leidt musici, zangers en een schitterende solistencast in een bijzondere uitvoering van dit eeuwenoude passieverhaal.
Marcuspassie in de Oude Kerk (29 maart, Amsterdam)
Op Goede Vrijdag 29 maart aanstaande vertolkt in de Oude Kerk in Amsterdam de Sweelinckcantorij de Marcuspassie uit 2016 van componist Berry van Berkum en tekstschrijver Renata Barnard. De Sweelinckcantorij, het huisgezelschap van de Oude Kerk, staat onder leiding van Herman Musche. Solisten zijn sopraan Lydia Liefting en tenor Erik Idema. Het orgel wordt bespeeld door Christiaan Winter, cellist is Matthias Naegele. De Marcuspassie start om 20.00 uur en het entree in de oudste kerk van Amsterdam is gratis.
