Mooie concerten in het Muziekgebouw in december
In december 2024 valt er weer volop te genieten van mooie muziek in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, zoals het slotconcert van het Ud festival over de reizen van Marco Polo en de unieke Misa Criolla door Música Temprana.
We lichten er een aantal concerten uit. Kijk voor het complete overzicht van december 2024 op de agenda van het Muziekgebouw.
De muzikale reizen van Marco Polo
En Chordais, Ensemble Constantinople Kyriakos Kalaitzidis
Zondag 1 december 2024, 20:15 – 21:15 uur, Grote Zaal
Wie wil er nu niet meereizen met Marco Polo, die in 1271 naar China vertrok en pas 24 jaar later weer in Venetië terugkeerde? Luister naar de muziek die de ontdekkingsreizigers toen langs de zijderoute hoorden. Een zeer kosmopolitische mix: van het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten tot het Verre Oosten. In deze werkelijk unieke roadmovie hoor je klassieke Chinese muziek, Perzische hofmuziek, Mongolische melodieën, soefiklanken uit het Pamir-gebergte, Byzantijns melos en muziek uit Venetië. Het internationale gezelschap, onder aanvoering van ud-speler Kyriakos Kalaitzidis, maakt zijn Amsterdamse debuut!
Impressions parisiennes
Quatuor Van Kuijk
Zaterdag 7 december 2024, 20:15 – 22:00 uur, Grote Zaal
Het Van Kuijk speelt in het Muziekgebouw een origineel Frans programma, waarin grote componisten van de vorige eeuw weerwoord krijgen van hun hedendaagse collega Baptiste Trotignon. Trotignon is een jazzpianist en componist die zich weinig gelegen laat liggen aan genregrenzen – hij kent zijn klassieken, maar speelt ook nummers van Led Zeppelin en David Bowie. In zijn nieuwe Ces messieurs (‘Deze heren’) voor het Van Kuijk brengt Trotignon een saluut aan de grote Franse impressionisten, zoals Claude Debussy, Gabriel Fauré en Erik Satie. Het Van Kuijk speelt ook stukken van de heren zelf, zoals die te vinden zijn op hun nieuwste cd, Impressions Parisiennes. Het klapstuk is Ravels fenomenale Strijkkwartet in F uit 1903, dat de bewondering wekte van Debussy – en vele anderen.
A Myth for Piano
Mees Vervuurt Mees Siderius
Zondag 15 december 2024, 20:00 – 20:30 uur, Kleine Zaal
‘Lees maar, er staat niet wat er staat,’ dichtte Martinus Nijhoff. Het zou een motto van de ongrijpbare jonge maker Mees Vervuurt kunnen zijn. A Myth for Piano is een intrigerende soloperformance op het snijvlak van dans, installatie en bewegingstheater. Traag maar met grote intensiteit beweegt slagwerker Mees Siderius zich in de schemering door een mysterieus web van horizontaal gespannen draden. Alles knispert en kraakt. De draden of snaren komen uit een staande piano, maar Vervuurts eigenlijke instrument is jouw verbeelding. Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? Het werk is een voorstudie voor de grotere performance A Myth die Vervuurt in 2025 zal presenteren.
Componerende klavierleeuwen
Yeol Eum Son
Donderdag 19 december 2024, 20:15 – 22:00 uur, Grote Zaal
De Zuid-Koreaanse pianiste Yeol Eum Son is een grootmeester in het klassieke repertoire. Maar ze houdt óók van verrassende concertprogramma’s – in 2023 maakte ze in het Muziekgebouw nog diepe indruk met jazzy Oekraïense en Russische muziek. Dit keer speelt ze werk van zes componisten die in hun tijd allemaal gevierde meesterpianisten waren. Een recept voor pianistisch vuurwerk, met de complete Preludes op. 32 van klavierleeuw Sergej Rachmaninov als het imposante sluitstuk.
Misa Criolla
Música Temprana
Vrijdag 20 december 2024, 20:15 – 22:00 uur, Grote Zaal
“Zó moet het klinken”, schreef Luister over de opname van de Misa Criolla door Música Temprana. Het vijfentwintig jaar bestaande ensemble sloeg de spijker op de kop en kreeg de maximale 10 voor deze Latijns-Amerikaanse mis van Ariel Ramírez die inmiddels synoniem is met kerst. Ook de andere liederen op het programma brengen een passionele, warmbloedige en volksmuzikale sfeer rond de kerstboom.
De Misa Criolla is een meesterzet van de componist Ariel Ramírez. Hij schreef het werk in 1964 voor twee Duitse nonnen die hem ooit onderdak verleenden. De toestemming van het Vaticaan om ook missen in de landstaal te schrijven bracht hem tot dit swingende werk waarin de Spaanse taal en de Latijns-Amerikaanse volksmuziek de hoofdrol spelen. De mis groeide uit tot een viering van het leven die ook in de kersttijd overal ter wereld op het programma staat.
