Amsterdams Festival Lieve Stad, 750 in verkoop!
Lieve Stad, 750 is een festival dat Amsterdam in al haar creativiteit en diversiteit viert. Dompel je tussen 1 en 31 mei onder in de meer dan 50 voorstellingen. Van theater en dans tot muziek en kunstinstallaties: oude en nieuwe verhalen komen samen en laten zien hoe cultuur Amsterdammers verbindt.
De kaartverkoop is gestart. Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en Meervaart, sinds 2018 initiatiefnemers van Lieve Stad, bundelen speciaal voor de 750e verjaardag van Amsterdam de krachten met 11 andere theaters en tientallen makers om tussen 1 en 31 mei meer dan 50 voorstellingen te presenteren.
Kaarten voor de voorstellingen zijn te koop via de websites van de theaters. Op festivallievestad.nl is het volledige programma te vinden.
Uitgelicht
De rechtvaardigen | Cappella Amsterdam, Berlage Saxophone Quartet Jan Brokkendo 1 mei 2025, 20:15 - 22:10, Pauze 21:00, Muziekgebouw, Grote Zaal, 19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
In De rechtvaardigen, gebaseerd op het gelijknamige boek van meesterverteller Jan Brokken, brengt Cappella Amsterdam het onbekende, meeslepende verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk. Hij zette zijn leven op het spel voor de vrijheid van anderen. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog schreef hij in Kaunas (Litouwen) visa uit aan duizenden joden. Met dit visum voor Curaçao konden zij via de Transsiberië Express naar Japan en zo ontsnappen aan de Holocaust. In dit concert horen we hoe de goede daden van één mens duizenden mensenlevens kunnen redden. Jan Brokken zelf leest het verhaal, begeleid door koor en saxofoonkwartet.
Anton de Kom, mijn vader | Raymi Sambo Maakt
za 3 mei 2025, 19:00 - 19:30, Inleiding: Ons Anton de Komplein, Bijlmer Parktheater, Studiozaal 1, gratis
za 3 mei 2025, 20:00 - 21:00, Podium Mozaïek, Theaterzaal
zo 4 mei 2025, 15:00 - 16:00, Première, Theaterzaal
Gratis inleiding – toegankelijk voor iedereen: inleiding door Ernestine Comvalius, André Reeder en Roy Wijks over de hernoeming van het Anton de Komplein, hun tijd bij LOSON en het belang van deze historische plek.
In Anton de Kom, mijn vader neemt Doris, een gepassioneerde bevolkingsonderzoeker, je mee op een reis die begint met een lezing in een theater, maar al snel verandert in een diep persoonlijk verhaal. Als adoptiekind uit Suriname worstelt Doris met haar identiteit. Haar Nederlandse ouders voelden als een puzzelstukje dat niet helemaal past. Het verlangen om te begrijpen wie ze echt is, drijft haar weg van haar adoptieouders, richting haar roots. Anton de Kom, mijn vader is een ontroerende en inspirerende voorstelling over strijd en verbondenheid vanuit de vraag: “Bij wie ben je thuis?”
Roxane van Iperen in Calefax-land
zondag 11 mei 2025, 15.00 uur, Carré
Schrijver Roxane van Iperen verdiept zich samen met rietkwintet Calefax in de rol van muziek in tijden van verzet. Muziek die hoop gaf, bondgenootschappen kweekte, of werd ingezet om mensen te onderdrukken of uit te sluiten. De geschiedenis zit vol voorbeelden. Olivier Messiaen die in 1940 als krijgsgevangene in een Duits kamp muziek bleef schrijven. Of de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj die moest voldoen aan de voorkeuren van Stalin. Ondanks de controle van het regime bleef hij zoeken naar manieren om zijn eigen gevoelens te verwerken in zijn stukken. Roxane van Iperen neemt ons mee in de verhalen achter muziek en plaatst actuele conflicten in een historische context. Ze laat haar licht schijnen over de werking van trauma’s – en hoe die een plaats te geven. Rietkwintet Calefax speelt de door Van Iperen geselecteerde werken van Dmitri Sjostakovitsj, Henriëtte Bosmans, Olivier Messiaen en Kinan Azmeh.
Als het anders loopt (9 )
11 t/m 12 mei 2025, Het Houten Huis / Plan d- / Club Guy & Roni
Iedereen kan hier terechtkomen, zegt mijn vader. Hij vult een oneindige stapel formulieren in en ik moet stil zijn. Het duurt al zeker honderdtien uur. Er is een hoge balie, met daarachter twee blauwe handen. Ze zeggen wat we moeten doen, maar ik begrijp het niet. Mensen komen en gaan. Een meisje aan een infuus danst zo licht, ik denk dat ze kan vliegen. De jongen die net naast me zat heeft geen armen en benen, maar hij kan alles. Je kunt hier ook verdwalen. Door de gangen loopt een vrouw met zo’n groot hoofd dat ze bijna omvalt. En ik, ik ben gewoon anders. Dat is juist goed, zegt mijn vader. Er is al zo veel hetzelfde. In Als het anders loopt gaan ze samen op zoek naar een eigenzinnige stijl tussen dans en theater.
25 jaar ISH Dance Collective |ISH Dance Collective
16 t/m 17 mei 2025, Meervaart
Tijdens het festival wordt het jubileumweekend van ISH Dance Collective in Meervaart extra in de spotlight gezet. Het toonaangevende Amsterdamse dansgezelschap viert zijn 25-jarige bestaan met een spectaculair programma vol nieuwe en iconische voorstellingen, workshops van de ISH Academy, de legendarische battle Masters of Movement, een rollerdisco, een Gala en clubavonden. Een unieke kans om de grensverleggende mix van dans, theater en urban arts te beleven die ISH al 25 jaar kenmerkt.
Opstand der onderkruipsels (4 ) | Theatergroep De Toneelmakerij
17 mei 2025, 11.30 en 14.30, Theater De Krakeling
De onderkruipsels komen in opstand! Hebben die tweepoten eigenlijk wel door wat er zou gebeuren als zij 'onderkruipsels' zouden verdwijnen? Een pissebed, een papiervisje en een motmug zitten bibberend in een hoekje, voor de zoveelste keer ontsnapt aan de genadeloze bezem, de gloednieuwe Turbo S8 stofzuiger en de naar suiker geurende plakstrip. Frenky de hooiwagen heeft het niet gered. Te pakken genomen door een Clean Wipe. Het is niet eerlijk. Waarom mogen zij niet wonen waar ze willen wonen, wie bepaalt dat?! De onderkruipsels komen in opstand, ze eisen hun huizen terug. En de bomen en het gras. Want zij waren hier als eerste, lang voordat de mens (lange tweepoot, groot brein, verder geen special skills) – op aarde kwam. Trouwens…hebben die tweepoten eigenlijk wel door wat er zou gebeuren als zij ‘onderkruipsels’ echt zouden verdwijnen?
De Staat van de Stad 2025 | ITA
20 mei 2025, 19.30-21.30, Grote Zaal, Pakhuis de Zwijger
In een tijd van toenemende verdeeldheid en onzekerheid onderzoeken Pakhuis de Zwijger en ITA tijdens De Staat van de Stad hoe nieuwsgierigheid en verbondenheid de basis vormen voor een weerbare stad. Met onder anderen Femke Halsema en Jeroen Slot gaan we in gesprek over de kracht van gemeenschap: hoe blijven we openstaan voor verschillen en bouwen we aan een stad die weerstand biedt tegen polarisatie en uitsluiting?
Kaarten voor de voorstellingen zijn te koop via de websites van de theaters. Op festivallievestad.nl is het volledige programma te vinden.
