Win het Album van de Week: ROctet: Novoselye · Housewarming

ROctet, acht leden en vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest, presenteert op zijn debuutalbum Novoselye · Housewarming, strijkoctetten van Mendelssohn, Sjostakovitsj en Afanasyev, die stuk voor stuk muzikale pleitbezorgers zijn voor deze bijzondere bezetting.


Doe mee met de prijsvraag en maak kans op een exemplaar!


Rijk aan muzikale vondsten

Het klassieke muziekrepertoire voor strijkoctet heeft zo zijn ijzeren repertoire. Toch wachten in de muziekarchieven nog steeds vergeten composities om herontdekt te worden. Zoals het zelden gespeelde en nog nooit eerder opgenomen dubbelkwartet Novoselje · Housewarming van de Russische violist en componist Nikolay Afanasyev (1821-1898). Het dubbelkwartet ging in première in St Petersburg in 1886. Het stuk is bijzonder rijk aan muzikale vondsten, biedt een overvloed aan zangerige melodieën die dicht bij de volksmuziek staan, en heeft het vleugje weemoed dat het langzame deel onmiskenbaar Russisch maakt. Voeg hier het bruisende Scherzo aan toe, en je hebt een compositie die zowel feestelijk, energiek en virtuoos als melancholisch en muzikaal uitdagend is.

 

Muzikale dagboekaantekeningen

De Twee stukken voor strijkoctet van Dmitri Sjostakovitsj horen tot het meest gespeelde repertoire voor octet, maar ook deze stukken ontkwamen in de jaren 1930-'70 niet aan de vergetelheid. Tot groot verdriet van de componist voor wie deze stukken voor altijd met de herinneringen aan zijn vriend, de dichter Vladimir Koertsjavov verbonden zouden blijven. De jonge dichter overleed veel te vroeg aan tuberculose, en liet slechts een bundeltje gedichten na. Twee contrasterende composities vormen een tweeluik dat de pijn van het verlies en de herinneringen aan een vriend bij elkaar brengt. Deze korte stemmingsbeelden zijn als het ware muzikale dagboekaantekeningen die Sjostakovitsj later zo eigen werden.

 

Verjaardagscadeau

Het Octet van Felix Mendelssohn was bedoeld als verjaardagscadeau voor de violist en dirigent Eduard Rietz (1802-1832), die de virtuoze eerste vioolpartij zeker kon waarderen. Alle acht de instrumenten staan op gelijke voet en werken in perfecte harmonie met elkaar samen. Sterker nog, als een luisteraar niet zou weten dat het werk geschreven was voor strijkoctet, zou hij of zij wellicht denken aan een symfonieorkest. Mendelssohn zelf merkte op dat alle instrumenten 'in de stijl van een symfonie' moesten spelen, rekening houdend met alle dynamische contrasten. De genuanceerde, delicate schrijfstijl van de componist en zijn romantische, lyrische en zangerige melodieën maakt het Octet tot een van de meest gespeelde uit het repertoire.

Bekijk de onderstaande trailer voor een voorproefje van Novoselye · Housewarming.