classicnl thema

Dinsdag tot en met vrijdag, een uur lang muziek rond een centraal onderwerp.
 

Dinsdag 10 december 21.00 - 22.00


De Elegie
Een klaagzang of op zijn minst een overdenking, dat is een Elegie. Oorspronkelijk was de Elegie een gedicht waarin de sombere onderwerpen de overhand hadden. Componisten kregen met de Elegie opnieuw een redelijk vrije muziekvorm in handen die naar believen ingevuld kan worden. Voor sommigen was de Elegie ideaal om de verbondenheid met de natuur verklanken, zoals voor Grieg in zijn tweede Elegische melodie, voor anderen als Tsjaikovski en het veel te vroeg overleden Belgische genie Guillaume Lekeu kon het gevoel van verlies om een geliefde persoon er in verwerkt worden.
 

Woensdag 11 december 21.00 - 22.00


De suite
Een verzameling dansen hoeft niet te gaan om wat men in de balzalen of op feesten uitvoert; ook uit balletmuziek zijn talloze suites samengesteld. Vanavond staat de Pulcinella suite van Igor Stravinski centraal, die zich voor deze muziek baseerde op veel oudere muziek uit de barok. Inspiratie kwam onder andere van de Nederlandse componist en diplomaat Unico Wilhelm van Wassenaer, al was men tot 1980 nog in de veronderstelling dat zijn muziek door Pergolesi geschreven zou zijn...

 

Donderdag 12 december 21.00 - 22.00


Het pianotrio
Net als bij de ontwikkeling van het strijkkwartet moeten we ook bij het pianotrio, de combinatie van viool, cello en piano, vooral weer kijken naar de componisten van de zogenaamde Eerste Weense School: Mozart, Haydn en Beethoven. Er was aan het begin van de 19e eeuw echter een jongeman die zich niet alleen liet inspireren door deze voorbeelden, maar het genre gelijk de Romantiek introk: Franz Schubert. Vanavond van hem het complete Trio nr. 2 opus 100 in de originele versie.
 

Vrijdag 13 december 21.00 - 22.00


De harp
Een millennia oud snaarinstrument met vele mogelijkheden. Vanavond klinkt de harp solo, als concertinstrument en in kamermuziek.