classicnl thema

Een uur lang muziek rond een centraal onderwerp.


Deze week:

 

Dinsdag 15 oktober 21.00 - 22.00


Muziek om bij te gaan slapen
Naast de talloze slaapliedjes van klassieke componisten is er natuurlijk één stuk dat direct geassocieerd wordt met slapen: de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach. In classiscnl thema klinkt dit stuk vanavond compleet, in een bijzondere versie voor vier blaasinstrumenten. Daaromheen enige wiegende korte werken van ondermeer Chopin en Schubert.
 

Woensdag 16 oktober 21.00 - 22.00


Concerten voor meerdere solisten 
Als op het programma een instrumentaal concert aangekondigd staat, is er doorgaans maar één solist. Vanavond zijn er meer nodig: bij het compleet uitgevoerde Triple concert van Beethoven maar liefst drie! Maar een stuk met twee solisten kan ook heel mooi zijn, zoals de muziek van Brahms en Bruch bewijst.
 

Donderdag 17 oktober 21.00 - 22.00


Het strijkkwartet 
In onze taal bestaat al lange tijd verwarring over wat een strijkkwartet nu is: een stuk muziek, een ensemble dat zo'n stuk speelt of allebei. Zeker is, dat in de 18e eeuw de vaste samenstelling van twee violen, een altviool en een cello ontstond en het genre strijkkwartet dankzij Haydn volwassen werd. Zijn vriend Mozart schreef als eerbetoon aan hem zes kwartetten, waarvan vanavond het zogenaamde Jachtkwartet compleet te horen is. Ook muziek van Borodin, Debussy en natuurlijk Haydn.


Vrijdag 18 oktober 21.00 - 22.00


Vocaal portret 
Regelmatig zal classicnl thema aandacht besteden aan de grote zangers uit heden of verleden. Vanavond komt als eerste de Russische bariton Dmitri Hvorostovski (1962-2017) aan bod. Ongetwijfeld behoort deze te vroeg overleden zanger tot de grootste vocalisten van de afgelopen decennia. Niet alleen zong hij prachtig en met persoonlijkheid, ook als acteur kende hij weinig gelijken. Vanavond een aantal live-opnamen, gemaakt tijdens voorstellingen in de Wiener Staatsoper tussen 1994 en 2016