Seinconcerten seizoen 2024/2025

Seinconcerten seizoen 2024/2025

Seinconcerten kondigt een nieuw seizoen aan voor de concertserie in Kerkgebouw de Morgenster in Hilversum. Met pianist Nikola Meeuwsen, de Nationale Opera Studio, Pianokwartet Corneille, jazzpianist Rembrandt Frerichs, een Familieconcert en een Burenconcert rond pasen. Het seizoen wordt afgesloten door Carel Kraayenhof met het Matangi Quartet.
 
Het nieuwe seizoen van Seinconcerten bestaat uit de onderstaande concerten:
 

Nikola Meeuwsen (4 oktober 2024, 20:15 uur)

Nikola Meeuwsen (2002) heeft als pianist van de jonge generatie al een opvallend volwassen carrière. Hij maakte op 19 januari 2024 zijn avondvullende solodebuut in het Concertgebouw met op het programma werken van SchubertBeethovenBrahms en Schumann. Op 17 januari 2025 zal hij voor de derde keer als solist optreden met het Residentie Orkest. Dit keer met een uitvoering van het Eerste pianoconcert van Frédérick Chopin.

Op festivals is hij een graag geziene gast. Hij speelde in het Storioni Festival, het Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, het Internationaal Kamermuziekfestival Ede, Festival Classique, het Februari Festival en bij Classical NOW! In het St. Magnus Festival op de Orkney-eilanden in 2023 gaf hij een solorecital en trad hij op met het Ragazze Quartet. Hij heeft reeds met veel bekende musici en ensembles samengespeeld waaronder het Matangi Quartet, Het Chianti Ensemble, Alexander Kerr, Augustin Dumay, Vladimir Mendelssohn en Nobuko Imai. Met pianisten als Igor Roma, Anna Fedorova, Thomas Beijer, Avedis Kouyoumdjian, Nicolas van Poucke en Enrico Pace trad hij op als pianoduo. Thuis in Den Haag studeert Nikola op een prachtige Bösendorfer-vleugel, die het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) hem in bruikleen heeft gegeven.


Nationale Opera Studio (22 november 2024, 20:15 uur)

De Opera Studio van de Nationale Opera is opgericht in september 2018 en is een twee jaar durende traineeship voor zeven zangers en een of twee pianisten.
 
De zorgvuldig geselecteerde deelnemers doen belangrijke ervaringen op door mee te draaien in de professionele omgeving van De Nationale Opera en worden daarnaast individueel gecoacht bij ieder aspect van hun professionele ontwikkeling. Zo doen ze cruciale ervaring op die hun verdere carrière vleugels kan geven. De deelnemers van de Opera Studio treden op tijdens lunchconcerten en foyeravonden, krijgen workshops van internationale regisseurs en coaches, zingen kleine rollen op het grote podium en vertolken hoofdrollen in de jaarlijkse Opera Studio-productie.
 
Voor dit concert zullen 4 zangers en een pianist naar Hilversum komen om zich te laten horen in een gevarieerd concert, met onder andere de Liebeslieder-Walzer van Johannes Brahms en de Liebesleidlieder van de Canadese componist John Greer, een serie zeer geestige liederen, gecomponeerd op teksten van Dorothy Parker. In deze stukken, voor vierhandig piano en vocaal kwartet, zal Ernst Munneke, een van de coaches van de Nationale Opera Studio, een van de partijen voor zijn rekening nemen.
 

Pianokwartet Corneille (24 januari 2025, 20:15 uur)

De vier musici van dit pianokwartet - Noé Inui, Daniel Palmizio, Ella van Poucke en Vassilis Varvaresos -  zijn allen prijswinnaars bij belangrijke internationale concoursen en traden op in de belangrijkste zalen over de gehele wereld. Violist Noé Inui werd in 2020 geselecteerd als ‘Classical Futures Europe Artist’. Als Pianokwartet Corneille zijn zij regelmatig te gast in zalen als Het Concertgebouw, De Doelen, Muziekgebouw Eindhoven en Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen.
 

Rembrandt Frerichs (28 februari 2025, 20:15 uur)

Pianist Rembrandt Frerichs staat bekend als inspirator voor (klassieke) musici als Liza Ferschtman, Lucie Horsch en Dominic Seldis, die bereid zijn uit de grenzen van hun beroepspraktijk te breken.
 
Als componist kreeg hij opdrachten van vooraanstaande ensembles als Holland Baroque, Amsterdam Sinfonietta en het Nederlands Kamerorkest. In 2021 kwamen deze werelden samen toen hij gevraagd werd een pianoconcert te schrijven met hemzélf als solist.
 
Hoe kun je tijdens het concert geïmproviseerde pianopartijen koppelen aan klassiek opgeleide musici, die het vak van improvisatie tegenwoordig amper meer verstaan en vastzitten aan zwarte bolletjes op papier? vroeg Rembrandt zich af…
 
Maar wacht even: ging het in de achttiende eeuw bij Mozart niet precies zo?
 
Mozart was ook solist in eigen werk en hoefde zijn eigen solopartij niet op te schrijven. Hij heeft er, binnen het heldere stramien van de orkestbegeleiding, wellicht lustig op los geïmproviseerd. Geïnspireerd door dit historische voorbeeld ging Rembrandt aan de slag.
 
Samen met musici uit de voorhoede van het Nederlands muziekleven, verenigt in ensemble De Staalmeesters, wordt een nieuwe en onverwachte weg ingeslagen.
 

Douwe, de duivel en zijn ouwe moer (21 maart 2025, 19:00 uur)

Douwe, een boerenjongen uit een dorpje aan de Linge, gaat vanwege de heersende hongersnood zwerven om op zoek te gaan naar eten voor hem en zijn moeder. Op een van zijn hopeloze tochten komt hij in een bos de opoe van de duivel tegen. Als hij haar helpt krijgt hij als beloning een viool en wanneer hij daarop speelt bemerkt hij dat zijn honger en vermoeidheid verdwijnen. Voortaan lukt het hem om al spelend zijn eten bij elkaar te scharrelen. Maar op een dag ontmoet hij de duivel die hem voorstelt zijn viool te ruilen voor een boekje waarmee hij de toekomst kan voorspellen. “Erg handig als je wil wedden op de paarden racen of wilt gokken in het casino!”. Douwe stemt toe en binnen de kortste keren is hij schatrijk. Maar hij is niet meer gelukkig want het lijkt wel of hij met zijn viool ook zijn ziel aan de duivel heeft verkocht. Hij beseft dat hij op een of andere manier zijn viool terug moet zien te krijgen….
 
Dit meeslepende verhaal wordt door Frank Groothof op weergaloze wijze verteld op de prachtige muziek van onder andere Prokofjev, Poulenc en Debussy die LIVE door Ingrid Geerlings en Pauline Post wordt gespeeld! Door dit samenspel zal de muziek het jonge publiek net zo makkelijk aanspreken als het verhaal, om zich daarna voor altijd te nestelen in de poel van hun herinnering.
 

Burenconcert (11 april 2025, 20:15 uur)

Een burenconcert met muziek rondom het passieverhaal, uitgevoerd door het Burenensemble.
 

Carel Kraayenhof en Matangi Quartet (13 juni 2025, 20:15 uur)

Carel Kraayenhof (bandoneon) en Matangi Quartet brengen samen de muziek van Ennio Morricone naar het podium. Matangi is met Carel zijn muziekarchief ingedoken en samen hebben ze een aantal parels uit Morricone’s oeuvre gearrangeerd voor bandoneon en strijkkwartet. Morricone was zo enthousiast over Carels bandoneon-spel dat hij voorstelde om samen een CD op te nemen. Guardians of the clouds is een wereldwijd succes geworden. Over Carel zei Morricone: “His ideas are brilliant and totally original, his interpretation is perfect and totally involved, intense and rigorous. In my opinion, he makes the instrument work in a non-traditional manner that makes it surprisingly relevant.” De Matangi’s en Carel verklanken in een magisch concert de wereld van Morricone en zijn inspiratiebronnen, zoals Nino Rota, maar ook de muzikale erfenis die hij heeft achtergelaten bij componisten als Max Richter, Osvaldo Golijov en Philip Glass.
 
Kijk voor meer informatie en kaarten voor de Seinconcerten in seizoen 2024-2025 op klassiekemuziek.nl