Start culturele seizoen 2022/2023 bij de Oude Kerk, Amsterdam

Start culturele seizoen 2022/2023 bij de Oude Kerk, Amsterdam

De Oude Kerk viert van 2 tot en met 27 september 2022 de start van het culturele seizoen met een uitgebreid publieksprogramma waarin een keur aan kunstvormen aan bod komt: muziek, beeldende kunst, performance, verdieping en ontmoeting.
 

Silence #38: Fuensanta Méndez | vrijdag 2 september | 08.00 uur

Op 2 september bijt de jonge musicus Fuensanta Méndez het spits af van een nieuwe serie Silence-concerten. Zangeres, contrabassiste en componiste Fuensanta Méndez werd geboren in Mexico, en woont en werkt in Amsterdam. Een voorliefde voor dichtkunst is terug te horen in haar kleurrijke, verfijnde en soms ruige teksten. In haar muziek verweeft ze de vrijheid van de hedendaagse jazz met de eenvoud van oude volksliedjes. Ze kiest als locatie voor haar ochtendconcert het hoogkoor van de Oude Kerk, en ontwikkelt een stuk dat een dialoog aangaat met Antonio Obá’s installatie Iron Garden, dat bestaat uit twee grote velden met gouden belletjes als een tuin van bloemen.
Meer informatie >>>
 

Nationale orgeldag | zaterdag 10 september | 10.00 - 18.00 uur

Organist Matteo Imbruno bespeelt op 10 september tijdens Nationale Orgeldag de drie kerkorgels van de Oude Kerk. De Oude Kerk kent een lange en rijke muziektraditie. Vele beroemde orgels werden in de loop van de eeuwen voor en in de Oude Kerk gebouwd en door al even beroemde organisten bespeeld. Onder meer door ’s lands bekendste componist, Jan Pieterszoon Sweelinck. Organist-titulair Matteo Imbruno speelt tijdens Nationale Orgeldag vijf concerten op de drie bijzondere kerkorgels met ieder een geheel eigen klankleur. Een reis door de muziekgeschiedenis met werk van componisten die op verschillende manieren met de Oude Kerk verbonden zijn.
Meer informatie >>>
 

Queer Choir Amsterdam | zaterdag 10 september | 20.00 uur

Na een uitverkochte avond in maart, keert het Queer Choir Amsterdam op 10 september terug naar de Oude Kerk met een nieuwe performance, A Gushing Deluge. In deze performance maakt het koor de Oude Kerk deelgenoot van liederen die de muziekcanon ‘queeren’ (vervreemden) en wordt het samenkomen als queer familie gevierd. Het optreden maakt deel uit van de Come Closer performancereeks.
Meer informatie >>>
 

Walks & Talks: laatste weekend Path | 17 en 18 september | 15.00 uur

Tijdens het laatste weekend van kunstinstallatie Path is er een speciaal programma met verdiepende Walks & Talks, door de directeur en de curator van Oude Kerk. De Braziliaanse kunstenaar Antonio Obá maakte in opdracht van de Oude Kerk een serie nieuwe werken die raken aan de geschiedenis van Nederlands-Brazilië en thema’s als kolonialisme, zwarte identiteit en de versmelting van religies en culturen. Kom tijdens een van de Walks & Talks meer te weten over de dialoog tussen Obá’s werk en de geschiedenis van het gebouw, de samenwerking met de kunstenaar en de achtergrond van de totstandkoming van het werk.
Meer informatie: >>>
 

Buurtfestival Stadshart: rondje om de kerk | 25 september | 14.00, 15.00 en 16.00 uur

Op 25 september is er een nieuwe editie van het Buurtfestival Stadshart. Op de Wallen, in de Nieuwmarktbuurt en rond het Waterlooplein kun je op tientallen locaties deelnemen aan diverse activiteiten. Loop tijdens het buurtfestival met een van de medewerkers een rondje om de Oude Kerk en kom meer te weten over het oudste gebouw van Amsterdam en zeven eeuwen (stads)geschiedenis. Je gaat op bezoek bij de buren in de huisjes rond de kerk en langs de hoogtepunten van de architectuur.
Meer informatie >>>
 

Archive session: Patricia Kaersenhout | 27 september | 19.00 uur

In de Oude Kerk zijn gedurende honderden jaren vele duizenden mensen begraven. Een van hen is Jacob Matroos Beeldsnijder. Voor zover bekend is hij de enige zwarte man die in de Oude Kerk begraven is; zijn grafsteen is nog altijd te zien. Wie was deze jonge man, geboren in 1779 in Paramaribo, en gestorven in 1817 in Amsterdam? Op 27 september, de sterfdag van Jacob, staan kunstenaar Patricia Kaersenhout, nazaat Hella Matroos en historicus Jean Jacques Vrij stil bij zijn levensverhaal. Rode draad in het werk van Kaersenhout is een onderzoek naar de Afrikaanse Diaspora, die ze in verband brengt met de geschiedenis van de slavernij, racisme, feminisme en seksualiteit. Haar werk richt zich vaak op het kolonialisme in relatie tot persoonlijke ervaringen. Ook hier is dat zo, want Patricia en Hella zijn nazaten van Jacob Matroos. Het programma is onderdeel van de reeks Come Closer: Archive Sessions.
Meer informatie >>>