classicnl

Win het Album van de Week met Tsjaikovski's Zwanenmeer

Tsjaikovski's Zwanenmeer is voor velen de definitie van de romantische balletmuziek. Geniet van deze prachtige muziek op LP met ons Album van de Week van deze week!

Win een exemplaar door mee te doen met de prijsvraag onderaan de pagina!


Tsjaikovski's Zwanenmeer gaat over magische transformaties, liefde en bedrog. Het romantische ballet wordt gedirigeerd door André Previn – naar eigen zeggen een romanticus, waardoor het niet zo vreemd is dat deze opname een prominente plek in heeft genomen in de catalogus. De opname stamt uit 1976, een tijd waarin Previn al vele jaren ervaring had als chef-dirigent van het London Symphony Orchestra. De combinatie van de flair en de gevoeligheid die beide partijen over konden brengen maakte tot een ideale uitvoering van Tsjaikovski's prachtige balletmuziek.

Tsjaikovski en het Zwanenmeer

Het Zwanenmeer was het eerstes ballet dat Tsjaikovski componeerde. Componisten die zich in balletmuziek specialiseerden, werden in deze tijd niet echt serieus genomen, aangezien het beschouwd werd als een licht muziekgenre. Tsjaikovski zelf nam het daarom ook niet echt serieus, totdat hij het genre nader ging bestuderen: hij raakte onder de indruk van de verscheidenheid aan meeslepende melodieën en besloot zich er toch aan te wagen. En dat deed hij met veel succes, blijkt nu.