classicnl

Win het Album van de Week: Jonas Kaufmann - Wien

Op zijn nieuwste album Wien brengt tenor Jonas Kaufmann een ode aan de geboorteplaats van de wals en operette: Wenen. Samen met niemand minder dan de Wiener Philharmoniker onder leiding van Ádám Fischer en sopraan Rachel Willis-Sørensen brengt Kaufmann onsterfelijke Weense melodieën tot leven.


Doe mee met de prijsvraag en maak kans op een exemplaar!


Speciale band met Wenen 

Jonas Kaufmann heeft altijd al een speciale band gehad met Oostenrijk en Wenen. Als kind bracht hij een groot deel van zijn vrije tijd door op de boerderij van zijn grootouders in Tirol, waar hij kennismaakte met het Weense dialect en de Weense muziek. Zijn oma had een voorliefde voor lichte klassieke muziek en zong regelmatig melodieën van Johann Strauss, Franz Lehár en Robert Stolz.
 

Passie voor operette

Sindsdien heeft Kaufmann een passie voor Weense liederen en operette. “De muziek bracht me altijd in een goed humeur,” herinnert hij zich. “Wanneer ik als student onaangename dingen moest doen, zoals schoonmaken of stofzuigen, hoefde ik alleen maar Carlos Kleibers opname van Die Fledermaus aan te zetten, en binnen de kortste keren had ik een grijns op mijn gezicht.”
 

Verademing 

Inmiddels is Jonas Kaufmann de belangrijkste en veelzijdigste tenor van dit moment en zingt hij in opera’s over de hele wereld. Tegenwoordig wordt hij geassocieerd met de zwaardere rollen in opera’s van Wagner, Verdi en Puccini. Juist daarom is het een verademing om hem op dit album weer eens licht repertoire te horen zingen.
 

Wandeling door Wenen 

Wien bevat geliefde liederen uit operettes als Wiener Blut, Die Fledermaus en Die Lustige Witwe en bekende Weense Schlagers als Im Prater blühn'n wieder die Bäume van Stolz en Wien, Wien, nur du allein van Rudolf SieczyƄski, het onofficiële volkslied van de stad. Het album bevat ook minder bekend repertoire, zoals het lied Du wärst für mich die Frau gewesen uit de operette Frühlingsstürme van Jaromir Weinberger, die nu voor het eerst wordt uitgevoerd na zijn première in 1933, in een reconstructie van de Komische Oper. Erg leuk is bovendien dat Kaufmann ons in de Deluxe editie op een wandeling door de stad meeneemt langs favoriete plekken, compleet met plattegrond in het boekje.