classicnl

Win het Album van de Week: La Serenissima - The Godfather

Op het album The Godfather brengt het Britse ensemble La Serenissima muziek van Duitse en Italiaanse meesters uit de Barok, als J.S. Bach, Telemann en Vivaldi. Je waant je in vervlogen tijden en dat komt absoluut door het 'puntige' spel.
 

Doe mee met de prijsvraag en maak kans op een exemplaar!
 

Drie Duitse componisten 

De muzikale wereld van het 18e-eeuwse Europa was een kleine wereld. Ondanks de problemen die de toen gangbare transportmiddelen opleverden, was het volkomen normaal dat componisten in het ene deel van Europa volledig op de hoogte waren van wat er elders in Europa gebeurde. Daar waren ook de drie Duitse componisten van dit album debet aan. Hoewel je dat zou kunnen denken, verwijst de titel van het album The Godfather, de peetvader, niet naar de Italiaanse maffia, maar naar de grote verbondenheid die Georg Philipp Telemann, zijn 'letterlijke' petekind Carl Philipp Emanuel Bach, diens vader Johann Sebastian Bach, en Johann Georg Pisendel met elkaar voelden. Johann Sebastian Bach had grote bewondering voor zijn beide landgenoten Telemann en Pisendel, voor de laatste, die ook violist was, schreef hij onvoorstelbaar moeilijke vioolmuziek.
 

Muzikale erfgoed

Dit programma huldigt hun muziek, evenals de muziek van hen die aan hun muzikale erfgoed bijdroegen. Naast het Duitse triumviraat zijn er werken van de Italiaan Antonio Vivaldi, die behulpzaam was bij het componeren van Pisendels concertdeel in a klein, van de Duitse Johann Friedrich Fasch, die een goede vriend was van Pisendel en Telemann, en Giuseppe Antonio Brescianello, een Italiaan die meewerkte aan de verspreiding van Italiaanse instrumentale muziek door de Duitssprekende landen en wiens concerten in Dresden gespeeld werden door Pisendel. We mogen gerust stellen dat de heren componisten, los van zoonlief Bach, peetvader waren van de Barok
 

Dynamische Barok 

La Serenissima is de meest dynamische stem van de Italiaanse Barok in het Verenigd Koninkrijk. Het ensemble beroemt zichzelf op het brengen van zelden gehoorde werken naar het concertplatform. Het tourneerepertoire bevat een massa zeldzame instrumentale werken, waarvan er ook veel zijn opgenomen. Het volledige repertoire van La Serenissima is bewerkt door dirigent Adrian Chandler vanuit manuscripten of gedrukte bronnen uit de periode waarin de werken zijn gecomponeerd, wat getuigt van zijn inzet en passie voor zeldzame en opwindende Italiaanse muziek; een kenmerk dat het ensemble uniek maakt.