classicnl

Win het Album van de Week: Daniel Rowland | Maja Bogdanović - Pas de deux

Twee albums van de week bij classicnl: twee unieke Nederlandse duo's presenteren nagenoeg tegelijkertijd een cd met bijzonder repertoire. Ze kozen allebei bewust voor nieuwer repertoire, muziek die bewijst hoe volwaardig de ensembles klinken.

Twee ongewoon getalenteerde duo's: violist Daniël Rowland en celliste Maja Bogdanović, brengen Pas de deux uit, een album, met oudere en hedendaagse werken. Het violistenechtpaar Maria Milstein en Mathieu van Bellen spelen op hun Sonatas for two violins, muziek van Prokofjev, Górecki en Ysaÿe. Hier bespreken we het album van Daniel Rowland en Maja Bogdanović. Wil je meedoen aan de prijsvraag? Lees dan ook de tekst bij het album Sonatas for two violins.


Doe mee met de prijsvraag en maak kans op een exemplaar!


Pas de deux


Kleurrijk en levendig, dat is het album Pas de deux van violist Daniel Rowland en celliste Maja Bogdanović. Er staan veel nieuwe stukken op van bevriende hedendaagse componisten, maar ook werken van Maurice Ravel, zelf geen strijker, Astor Piazzolla, Claude Debussy en Jean Sibelius, alle kleuren van de regenboog komen voorbij.
.
Laten we een stukje meereizen met Daniel en Maja. De reis begint bij Regendruppels, een charmante muzikale schets, met veel liefde voor de natuur, van de toen tienjarige Jean Sibelius. Gaan we langs de Ciaconna, een subtiele en virtuoze klaagzang van de Poolse componist Krzysztof Penderecki voor de, in 2005 overleden paus Johannes Paul II, dan arriveren we bij de Letse Pēteris Vasks. Hij zette een tekst uit 1577 van de heilige Teresa van Ávila, een Spaanse karmelietes en mysticus, op muziek. Wat verderop komen we Ravel tegen die de grote Sonata a la mémoire de Claude Debussy schreef, door het duo gezien als hun caleidoscoop, een vergrootglas dat hen gelijktijdig zowel heen en terug in de tijd brengt. Na enkele tussenstops komt de reis ten einde bij de tangomuziek van de briljante bandoneonvirtuoos Marcelo Nisinman, bevriend met Piazzolla. Het kan niet anders dan dat de reis eindigt met drie vroege 'Parijse' tango's die de grote tangospecialist Piazzolla schreef toen hij begin jaren 1950 in de Franse hoofdstad woonde.
 

Samenstelling ensemble bepalend voor repertoire

De repertoirekeuze wordt meestal bepaald door de samenstelling van een ensemble. Voor viool en cello bestaan veel beroemde werken, zoals een sonate van Mozart, maar ook 20e-eeuwse werken van Erwin Schulhoff, Zoltán Kodály, Bohuslav Martinů en Maurice Ravel. De rolverdeling is voor de hand liggend: melodiebegeleiding. Hoewel Ravel die rollen juist vaak omdraaide. Het repertoire voor twee violen zonder begeleiding is veel kleiner dan dat voor meer gangbare duo's als viool en cello. Er is minder variatie mogelijk bij twee instrumenten met hetzelfde bereik.