classicnl

Win het Album van de Week: Ekaterina Levental / Frank Peters - Incantation

Mezzosopraan Ekaterina Levental en pianist Frank Peters presenteren met het album Incantation het eerste deel van een uniek project, waarin ze alle 107 liederen van de Russische componist en pianist Nikolai Medtner (1880-1951) zullen opnemen.
 

Doe mee met de prijsvraag en maak kans op een exemplaar!
 

Een van de best bewaarde geheimen 

Medtners vriend en zielsverwant Sergei Rachmaninoff noemde hem “de grootste levende componist van zijn tijd”. Medtners tot voor kort onbekende pianowerken nemen de laatste jaren een steeds grotere plaats in op de concertpodia. Dat hij ook 107 liederen schreef, is misschien wel het best bewaarde geheim in de wereld van de klassieke muziek. De liederen verdienen het meer dan ooit om ontdekt te worden, door de luisteraars en uitvoerders. Medtner was een leven lang op zoek naar ultieme persoonlijke waarheid die door middel van muziek verteld kon worden. Zijn liederen behandelen tijdloze menselijke emoties en zijn zeer communicatief, herkenbaar en toegankelijk. Ze kunnen in deze moeilijke tijden troost bieden. “Deze bovenaardse en onwaarschijnlijk mooie liederen zijn nog nooit eerder integraal opgenomen”, zegt Ekaterina Levental. “Dat is onbestaanbaar. Deze muziek moet gedocumenteerd worden en beschikbaar zijn. Daar maken wij ons levenswerk van.” Het unieke project zal uiteindelijk vijf cd's gaan opleveren.
 

Romantische architect 

“Medtner was een romantische architect”, vervolgt Frank Peters. “Zijn werken doen me vaak denken aan de gebouwen van Berlage: alles klopt. Composities van Medtner zijn ingenieuze bouwwerken, de constructie staat echter altijd in dienst van de muziek. Hij gaat minutieus te werk, op de vierkante millimeter. Voor sommige liederen moet je de tijd nemen om het fundament te doorgronden. Andere liederen palmen je onmiddellijk in. Eigenlijk was Medtner een betere bouwmeester dan Rachmaninoff. Die kun je nog wel eens betrappen op een constructiefoutje. Medtner componeerde feilloos.” Ekaterina Levental en Frank Peters zijn nu zo’n drie jaar bezig met hun Medtner-missie en trekken regelmatig met zijn liederen het land in. Ze verwachten elk jaar een nieuw album uit te brengen en ook daarna zullen zij Medtner niet meer loslaten. “Hij is een deel van ons leven geworden.”

Kijk voor meer informatie over het Medtnerproject van Ekaterina Levental en Frank Peters op nikolaimedtner.com.